web analytics

Terug naar Friese Wadden-eilanden

I-DOC.Terschelling (tourist information)

Toeren op TERSCHELLING (nóg zo’n PAREL VAN HET WAD)

Friesland-Doet-Je-Goed©

Ons leven lang brachten we vele vakanties door op Skylge: als kinderen met onze ouders. En later als vrijgezel, verliefd, verloofd, getrouwd..zonder en mét onze kinderen. Nog steeds komen we er graag, want met zijn dertig kilometerlang zandstrand, de vele bossen, leuke dorpen, lange fiets-en wandel-paden biedt Terschelling talloze mogelijkheden tot genieten én actieve ontspanning.

Download gratis WadsApp Terschelling (www.wadsappterschelling.nl)
foto
Rood zijn de wolken
Blauw is de lucht
Geel zijn de helmen
Groen is het gras
Wit is het zand
Dit zijn de kleuren van Schellingerland.

Ongeveer tachtig procent van Terschelling bestaat uit natuurterrein.  De Boschplaat is zelfs een Europees natuurreservaat. Dit eiland, een stukje “buitenland in ons eigen land”, kent een enorme rijkdom aan vogels en planten. Uniek is de plaatselijke cranberry-teelt.  Ook dit eiland kent een speciaal klimaat  vanwege de aanwezigheid van zee en wind. De auto mag mee  maar ook kun je er heerlijk fietsen (er zijn zeventig km fietspaden) of wandelen in de bossen en de duinen. Je vervelen is niet nodig, want er zijn altijd wel mogelijkheden tot zeilen, surfen, zwemmen in zee of zwembaden, zeevissen, paardrijden, tennissen enz.

© TERSCHELLING DOET JE GOED ©

Terschelling-strand.

Het is gezellig druk op de boot van Harlingen naar Terschelling-west en lijkt het eiland vol te stromen. Maar altijd konden wij een gastvrij onderdak vinden op de camping of in een gasthuis, appartement, hotel, caravan, chalet of zomerhuisje in Oosterend, Hoorn, Lies, Formerum, Midsland, Baaiduinen of West-Terschelling. Dus deze PAREL van het WAD blijft ons altijd trekken. Voor meer informatie over Terschelling: zie de link in de rechter kolom. Of bezoek de website http://www.promotieterschelling.nl


Een brokje geschiedenis:
In 1660 beklom Karel II, oom van Willen III, na als balling een vorstelijk onderdak in Holland te hebben gekregen, de Engelse troon. In 1664 verklaarde deze ondankbare hond de oorlog aan de Nederlanden. In het pestjaar 1665 kwam het tot een grote zeeslag met in beide kampen een groot verlies aan zeeschepen, manschappen en bevelvoerders. In juni 1666 raakte de Nederlandse vloot van zes eskaders onder Michiel de Ruyter op de Noordzee slaags met de Engelse vloot onder bevel van de prinsen Robert en Monk.
Terschelling nam vroeger een strategische plaats in tussen de Hanzesteden aan de Zuiderzee en de Noordzee. Die macht was niet naar de zin van de Engelsen. Na een volgende zee-schermutseling in augustus kwamen de Engelsen terug. Admiraal Robert Holmes schoot in het ’duivelse’ jaar 1666 op de rede van Vlieland 170 VOC-schepen aan puin. Daarna trokken diens matrozen naar Terschelling om te plunderen. Daarbij brandden ze heel West- Terschelling tot de grond toe af. Slechts 30 gebouwen, waaronder de 55 meter hooggelegen Brandaris (de vuurtoren uit het jaar 1594), werden gespaard. Mogelijk als ‘wraak van de goden’ brandden nauwelijks een maand later in Londen 35.000 woningen af.
Bron: ‘Geschiedenis van Friesland’.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/superlink-mooi-friesland/wad-nu/friese-wadden-eilanden/i-doc-terschelling-tourist-information/