web analytics

Terug naar Voornamen

Babynaam-generator

Veel Friese voornamen zijn van Germaanse oorsprong en zijn samengesteld uit twee betekenisvolle woordstammen. Zo is de naam Herman niets anders dan een (licht verbasterde) samenstelling van heer ‘heerschare, leger’ en man, en betekent Herman zoveel als ‘krijger, soldaat’.  Behalve de heel gewoon klinkende voornamen is er ook een groot aantal voornaam klinkende voornamen.Friezen mogen best trots zijn op deze voorvaderlijke erfenis uit de tijd dat de Friese invloed en het grondgebied zich uitstrekte van de Wezer tot het Zwin. Het zou dus geen schande zijn als ook ouders van nu zouden kiezen uit deze oud-Friese voornamen.Een ieder is vrij in de keuze van een voornaam. Ook de spelling ervan is naar keuze.

Baby-voornaam-generator:  een doe-het-nou-gauw-zelf item.

+ Friese Voornaam-Generator

Hiermee kun je zelf bestaande voornamen herontdekken én onbestaande  creëren voor je eigen of een andermens baby. Elke voornaam is samen-gesteld uit twee delen van GERMAANSE origine. Er zijn een kleine 10.000 combinatie-mogelijkheden.

De onderstaande Baby-Naamgenerator is een FOTO. Klik deze foto aan met de rechtermuis en kies in het dan verschijnende snelmenu de optie: “afbeelding afdrukken”. Het beste kopiëer je in zwart-wit op stevig fotopapier.  Daarna snijd ( of knip je ) het blad in zes stroken.

 

De baby-naam-generator
 
 
 

De ZES stroken zijn te verdelen in VIER lijsten van voorste voornaam-stammen en TWEE stroken met achterste voornaam-stammen of -delen. Leg nu telkens één van de twee rechterstroken naast één van de vier linkerstroken en verschuif de lijsten langs elkaar. Er komen dan naast elkaar steeds andere combinaties van een linker- en een rechter naamdeel. Een bekende combinatie is bv die van Eg en Bert

 

Ik noem nog een paar van die vele combinatie-mogelijkheden. Je moet er even geduld voor hebben om de zes strips ten opzichte van elkaar te verschuiven om een mooie combinatie te vinden. Zonder eerst te letten of de naamdelen van een jongetje of een meisje zijn, en ook zonder op de betekenissen te letten, kun je zo vinden:

Ansbert, Rodhar, Ewalaki, Sigibold, Fridbrich, Odbold, Hallaki, Romgard, Fridbrich, Leogonda, Folklef, Dubhild, Froudine, Iseraven, Bodine, Geldar, Hoiodine, Froumoed, Goshild, Harwih, Giseldine, Hadeward…..

Soms lijkt zo’n combinatie vreemd. Maar neem de beide delen dan eens “in de mond”, kauw er op, slik een letterje door of spuw het uit….

en kijk: van de stammen agi- en -hard (betekenis zwaard+ sterk, sterk met het zwaard) maakt u  Agihard > Aggard > Eggert  of misschien > Agarda, Agardha?
of: van de stammen Werin- ( of Warin-) en -bold ( betekenis: verdediger + dapper) vormt u Werinbold > Wermolt, Werbold, Warbold, Warmolt of misschien > Werbolda?

Je kunt ook deze voornaam-generator gebruiken> + Friese Voornaam-Generator

(op PC, tablet, laptop, handy)

Bij je uiteindelijke keuze van een originele, mooie, voorname voornaam voor de baby is het wél van belang om ook op de betekenis van de naam-stamdelen te letten.

Zie daarvoor de diverse edities in ONLINERS-FRIESLAND onder de naam
FOARNAME FRYSKE FOARNAMMEN of onder de volgende linken:

voornamen, betekenissen.

Betekenis Fryske naamstammen, 1.
Betekenis Fryske naamstammen, 2

 

of kijk eens in het boekwerkje Friese voornamen / Fryske foarnammen van Rienk de Haan.

22 maart 2009- 20.00 uur: deze editie van ONLINERS-FRIESLAND werd door steeds meer mensen opgezocht. De afgelopen 24 uur vonden 42 menzen deze baby-naamgenerator.

Een vriendelijk verzoek: heeft u een schitterende nieuwe combinatie gevonden?
Mail deze dan even naar de bedenker van deze Friese baby-naamgenerator.
Rechtsboven in de header vind je een mail-formulier voor een reactie. Als je niet goed kunt werken met deze combineer-strips, als je vind dat het beter kan…geef je me dan een seintje?
En: bij gebrek aan een printer of een velletje stevig papier is er altijd wel een buur of een kennis om de baby-naamgenerator voor je uit te printen.

Per slot van rekening:                   Een voornaam heb je levenslang.

 
 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/friese-voornamen-2/de-baby-naamgenerator/