web analytics

Opslag KERNAFVAL in Friesland?

Op de plek waar Nederland ligt is zo’n 30 miljoen jaar geleden zeeklei afgezet. Een boring van Chevron bij Terwispel, ten ZW van Drachten) in 1971 naar aardgas tot 2000 meter diepte gaf aan dat daar een Boomse kleilaag ligt.
De rijksoverheid peinst er over om KERNAFVAL op te slaan onder Boomse-kleilagen. TNO adviseert nu meer proefboringen te laten doen omdat de nu beschikbare kennis onvoldoende is.
In 2011 werd besloten, dat de EU-landen zelf hun kernafval voor eeuwig veilig moeten gaan opbergen. Opslag in zoutkoepels zoals bij Ternaard en in Drenthe is één optie. De andere optie is opslag onder een Boomse-kleilaag van meer dan 100 meter dikte en op minstens 500 meter diepte. In Friesland zijn er zeker een viertal vindplaatsen van: bij Terwispel, Sneek, Steggerda en Bantega.

In Belgïe is bij MOL, op slechts 225 meter diepte, een ondergronds laboratorium gebouwd in de Boomse klei. Daar worden proeven gedaan met de constructie van mijngangen en opslag van hoog-radioactief afval met het oog op eindberging.
Nederland heeft tot 2080 of 2100 de tijd om de definitieve eindbergingslocatie onder klei of in steenzout aan te wijzen. Tot die tijd wordt kernafval uit KERNCENTRALES en ziekenhuizen tijdelijk opgeslagen bij Covra-Borssele. Voor veilige opslag de komende 240.000 jaar, mag het kernafval  hoe dan ook niet in contact komen met het bovengrondse.

De Provincies Groningen en Drenthe stellen, dat Boomse-kleilagen aldaar ONGESCHIKT zijn voor opslag vanwege scheuringen in de kleilagen tengevolge van de vele aardbevingen door gaswinning. Het provinciebestuur van Friesland is morbidus tegen dumping van kernafval in of onder Fryslân. Gedeputeerde Sitetske Poepjes: “It is skealik. As jo proefboarrings tastean, swimme jo in fûke yn”.

Opslag in Boomse klei?

– Proefboringen? Nou, de aanwezigheid van Boomse klei , plaats en omvang van de velden is in Friesland al lang aangetoond tijdens de vele (proef)boringen naar AARDGAS. Wat dat betreft is het noorden van Nederland, ook Friesland, als een vergiet, zo lek als een mandje tenzij de boorgaten voor eeuwig deugdelijk zijn afgestopt.  Het zal -bij proefboringen naar Boomse klei) dan alleen mogen gaan om de DIEPTE en DIKTE van de laag. Anders zou een eventuele toegestane proefboring naar schaliegas ( op denkelijk 3000 meter diepte) of aardgas ( op bv 2000 meter diepte) een voorwendsel kunnen zijn om onderweg (bv op 500 meter diepte) te stoppen omdat daar zo’n meer dan 100 meter-dikke Boomse-kleilaag wordt aangetroffen.

Waar het Rijk nu mee bezig is, is om discussie over mogelijke opslag van radioactief afval alleen te voeren in Den Haag en Amsterdam in plaats van samen met de burgers van  Friesland en Groningen. De regering wil stug vasthouden aan het standpunt dat er de komende 80 jaar nog niks besloten hoeft te worden en dat locatie-specifiek onderzoek nu helemaal niet aan de orde is. Maar het rapport “Eindberging radioactief afval; gewoon in zoutkoepels Noord-Nederland” roept inmiddels in Noord-Nederland de nodige vraagtekens op.

Wil je meer weten over andere troep die de industrie ( en de landelijke overheid) hier onder de zoden wilde bergen? Kijk dan eens op    http://co2opslag.wordpress.com/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2022/03/opslag-kernafval-in-friesland/