web analytics

HAARKLOVERIJ

 Eens per maand laat ik mijn haarbos ietwat snoeien. Anders wordt het een windhooskapsel. Het hoofdhaar piekt dan alle kanten op: dus fatsoeneren die boel. Het liefst laat ik me behandelen door een kapper ( nog liever door een kapster) met een gedegen opleiding. Die oude rotten beheersen het vak tenminste tot in de haarpuntjes, weten en knippen er tenminste wat vanaf.

     Een gezegde is: “iemand zit op de praatstoel”. Maar in dit geval zat ik in de kapstoel en kreeg ik de knipster na een kwartiertje wachten al zover dat zij ernaast stond. Te praten over haargroei, hoofdhaar en lichaamshaar, over hormonen, voedig en haarkleuring.

Ik heb het dus honderd procent van horen zeggen, maar wist u bijvoorbeeld dat mensenharen van een gezond persoon per drie weken een centimeter kunnen aangroeien? En dat zowel bij mannen als bij vrouwen kaalwording veelal genetisch bepaald is? Dat bij kale mannen de nog aanwezige haarresten in de vorm van baard, snor, wenkbrauwen, bakkebaarden en plukjes boven de oren niet bestaan uit hoofdharen maar dat dit lichaamsbeharing is?

Wist u dat je door stress grijs kan worden? In traumatisch toestanden zelfs binnen een dag? Dat zelfs bij een griepgeval een permanentje erg slecht uitpakt? En je zult maar als blondine een klein tikje donkerder willen zijn maar jezelf later als een zeer donkere dame in de spiegel terugzien? Omdat je de kapster niet vertelde dat je staaltabletjes slikt om aan te sterken?

Reken maar van yes dat in voorkomende gevallen mijn kapster de klanten het hemd van het lijf vraagt. Figuurlijk natuurlijk. Omdat bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten of schildklierproblemen een permanentje negen van de tien keer zal mislukken. En omdat hennagekleurde haren bij de doorgroeigrens kunnen afknappen als er geblondeerd moet worden. Of omdat bij een hormonale onbalans je zijdezachte vachtje wel eens erg stug zou kunnen worden en dat steil haar heftig kan gaan krullen?  En als u voor een harsbehandeling komt, het verstandig is om 24 uur daarvoor en er na niet in de zon of onder de zonnebank te gaan liggen?  Ook in speciale gevallen: je raakt plots in de overgang of je wilt na een zware operatie je haar laten behandelen: mijn kapster zal je een goed advies geven. It’s a promise.       TOUCHÉ

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2022/03/haarkloverij/