web analytics

Leefhoudingen 1, 2, 3

Vanwege een Corona-uitbraak was er vorig jaar een ontspannen zomervakantie bij ingeschoten. In september dreigde het mooi weer te worden en we besloten om er nog een weekje op uit te trekken. Met de caravan naar het strand.

Maar ook toen bleek het snoeidruk in Strandvoort. Het golfgeraas werd overstemd door door dat van een mooiweer-file op de Zeeweg. Daar overheen klonk het motorgegil vanuit het Strandvoortse race-circuit en daar overheen ook nog het vette gebulder van het vliegverkeer op ‘t luchtschiphol.

Op de bijna volgeboekte camping zaten tóch vele lotgenoten zielstevreden te zonnen op het moeizaam verworven stekkie.Dat is leefhouding 1: Ik heb strandmazzel, ik zit….Ik ga genieten en als ik niet geniet, dan geniet ik maar niet…maar IK ZIT.

Op een toegangsverboden stukje zeereep bij Bloomingdale-at–Sea zat een zonderling te schreeuwen: “Wat een herrie hier met al die toeristen, Moet je ‘swinters komen  Dán is het hier eindelijk rustig bij 15 centimeter sneeuw”. Dát is leefhouding 2: gericht op één enkel negatief aspect. Wél ziende maar horende half doof.Wel wakker,want blaffende honden slapen niet.De man had half gelijk maar vergat even de positieve kantjes: de gezellige drukte van het strand- en raceplezier én het economische voordeel.

Vlak vóór ons vertrek stond de caravan volgeladen half op het trottoir voor de voordeur. Opeens een klap en gegil: een tienergirl was er pal achterop gereden. Ze mankeerde gelukkig niet veel en haar fiets was ook nog helemaal heel. Ook de caravan had geen krasje en was zelfs een centimeter de goede kant op geschoven. Op de rijbaan lag een mobieltje te mompelen. Dit is een illustratie van leefhouding 3: over-concentratie op één kwestie, waarbij belangrijke andere zaken volledig over het hoofd worden gezien.

Deze “leefhoudingen” kun je ook in de politiek aantreffen: ook lokaal vind je plucheplakkers: niet weg te branden ook al heeft hun partij bestaansrecht verloren. Je hebt politici die- om hun gelijk te halen- vergeten dat er aspecten bestaan die misschien belangrijker zijn, Ook zie je raadslieden die vrijwel altijd kritiekloos meegaan met een voorstel van hun coalitie-wethouder.

Ik zou zo zeggen: “komt dat zien…komt dat zien in de beraad-zaal. Koffie staat klaar, toegang is gratis. Hoera, boe of ba roepen is niet verboden    Touché

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2022/02/leefhoudingen-1-2-3/