web analytics

Brownies in the ban.

Bakker Buys, eind jaren negentig overgenomen door Van der Breggen, verkocht ronde schuimpjes op een bodempje van koek en overgoten met chocola: de NEGERZOEN.

Van der Breggen ging jaren geleden door de knieën voor onder meer de Stichting Eer en Herstel-betaling Slachtoffers van Slavernij in Suriname, omdat volgens die luitjes deze gebaksnaam een belediging zou zijn voor alle chocolade-kleurige mensen mensen. Nu is het heerlijke misbaksel omgedoopt tot  BUYS ZOENEN.

Dat gaat mij nu weer té ver. Mijn voorstel is om het knoeigebak de benaming CHOCOZOEN te geven. Want wat mij betreft zou ook hun eigen benaming ZWARTE MENSEN opgevat kunnen worden als een belediging, zeker omdat ook de figuur en naam ZWARTE PIET onder vuur kwam te liggen. Aan motivatie en belang van die tegenstanders mag best eens worden getwijfeld, sinds de slavernij in Suriname al in 1863 werd afgeschaft. En omdat assistenten van de Goedheiligman hun oorsprong vinden in ravenzwart-geklede edellieden die de Noordelijke oergodheid WODAN bijstonden. En natuurlijk omdat de figuur WODAN al eeuwen geleden door de katholieke clerus werd omgekat in de nog steeds aanbeden Sint Nicolaas.

Het is toch godgeklaagd dat enkele personages zich grensoverschrijdend druk maken over voor een kinderfeest beroete blanken terwijl de maatschappij in allerlei crisissen gebracht, het in grote delen van de wereld langdurig kommer en kwel is. Wat mij betreft mag nu ( voordat het kinderfeest op de week-kalender staat ) nog even een discussie losbranden of de benaming BROWNIE voor een licht- of donkerbruin cakeje wereldwijd wel door de mensenrechtenbeugel gedrukt kan worden. Om daarna meteen -zonder gezemel en gezeur over de naam of velkleur van volgpieten- over te gaan tot het verzinnen van veel betere methoden om de vrede op deze aardkluit te bewerkstelligen.

augustus 2015. Zelfs de VN bemoeide zich met dit Laaglandse kinderfeest terwijl de Amerikaanse Santa Claus door Hollandse bemiddeling van dezelfde oervaderlijke Godheid afstamt. Touché

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2022/02/brownies-in-the-ban/