web analytics

Koe-tjes: BLIJ IN DE WEI (column)

Bijna niemand houdt van ingewikkelde, lastig te ontwarren toestanden.Jij niet en ik ook niet. Maar dan kan het zijn dat er grote, bijna niet meer op te lossen, problemen ontstaan en blijven voort-woekeren als een kanker-gezwel.

Al lang hebben Rutte en consorten ideeën om iets te doen, maar de voortgangen gaan moeilijk vanwege allerlei weerstanden bij de beroepsmatig feitelijk betrokkenen. Daarom wil ministerse Carona Schouten “in gesprek” met de land-en veeteeltsector vanwege een maatregel om koeien minder eiwitrijk stalvoer te mogen voeren. Het Planburo Voor de Leefomgeving moet eerst nog na-rekenen welke invloed vermindering zou kunnen hebben op de gezondheid van de dieren. Voorlopig zijn in de drie noordelijke provincies demonstraties op de openbare weg met trekkers van boze boeren verboden en komen er vast demonstratie tegen dat demonstratieverbod.

Tja, koeien voeren is ingewikkeld: In de mega-stallen dan. Want inmiddels meerde het –“drie voetbalveldenlange”- megaschip Pacific South aan in Amsterdam met 100.000 ton Braziliaans eiwitrijke, hoogstwaarschijnlijk genetisch gemanipuleerde soja. Nooit eerder kwam zo’n lading in één keer binnen. Slechts ongeveer 13% door Nederland geïmporteerde soja heeft een vrijbrief dat die partij NIET heeft bijgedragen tot nieuwe ontbossing. Van 87 % vracht is de herkomst dus onbekend. €uropa is nog doende met een “ontbossingswet” welke ten doel heeft om geen grondstoffen -als soja-  meer toe te laten als die geproduceerd werden na (tropische) wouden te rooien of savannen plat te branden.

Het is natuurlijk wel zo dat de meiden-op-stal zelf niet zo happie zijn met krachtvoer-gift om hun melkproductie tot het maximum op te vijzelen. Anders dan andere zoogdieren heeft dat rundvee namelijk VIER MAGEN en die eisen verschillende vulling. Een groep vee-artsen heeft minister Schouten al bijgepraat over die merkwaardigheden: de eerste maag is de PENS waarin ééncelligen en bacteriën de strijd aangaan met het ruwvoer gras. Maar de kwaliteit, bestanddelen van vers gras zijn PER DAG VERSCHILLEND. Een koe in de weide zoekt naar behoefte zelf haar kostje wel bij elkaar: alles in dat ene koeienlijf draait om een gezonde balans. Bij standaard bijvoeding in een stal kan het koevee problemen krijgen met de poten en de hoeven, met gezondheid van de uiers. En dus MINDER MELK maken in plaats van MEER.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/07/koe-tjes-blij-in-de-wei-column/