web analytics

Veiliger groeten: de DR88-groet. bit.ly/2TG0TRh

Premier Rutte riep op om te stoppen met handen schudden. Gelukkig kom je daarzonder ook prima door het leven.                      

In 1439 droeg de Engelse koning Henry VI de bevolking al op om te stoppen met zoenen om verspreiding van de zwarte pest tegen te gaan.

Ook in andere landen waren er de afgelopen weken oproepen om het handen schudden in te ruilen voor een begroeting waarbij minder virussen en bacteriën worden overgedragen.

Een virus wordt voor de mens gevaarlijk als dat is “overgesprogen” vanaf een geïnfecteerd dier. Dat gebeurde bij de Mexicaanse griep, Sars, Mers en Ebola. Het Mers-virus ( in 2012 overgedragen van dromedaris naar mens) is weer verwant aan het huidige Covid-19. Nu is het wachten op de ontwikkeling van een VACCIN om een volgende uitbraak te kunnen belemmeren.

Elkaars hand schudden is een belangrijke besmettingsbron: gemiddeld 23 keer per uur raken we ons gezicht aan. In ongeveer de helft van de gevallen betreft het aanrakingen van de ogen, neus of mond: plekken die je juist niet wilt aanraken als het nieuwe coronavirus Covid-19a op je hand zit (maar niet op je hand is).

Wil je iemand toch vriendelijk gedag zeggen, dan bestaan er verscheidene alternatieven. In China klinkt de oproep om gebruik te maken van het gong shou-gebaar. Daarbij leg je een vuist in de palm van je andere hand.

Een andere mogelijkheid de Thaise begroeting WAI. Daarbij buig je je licht voorover en houd je je handen tegen elkaar aan. Ook de ‘elleboog’, de vuisten-bump  zijn alternatieven voor de handdruk. Daar is best wat tegen in te brengen.

De DRACHTEN-GROET

Als je niet naar Rutte wilt luisteren omdat je nog altijd die duizend euro van hem tegoed hebt, probeer dan eens mijn alternatieve handen-geschut:                                      

Ieder slaat met een hand op ’t eigen hart. Tegelijkertijd zijn meerdere personen op korte of grotere, veilige afstand hartelijk te begroeten. Er zijn vier uitgangsposities met gebogen of gestrekte, linker of rechter arm.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/veiliger-groeten-de-dr88-groet/