web analytics

Energie-Wisseling: op het goede spoor?

bit.ly/2oRFBTU

Het gratis spoorboekje over Energie-Transitie kun je bereiken door de QR-lezer van je mobieltje te richten op deze QR-code. In vele korte bijdragen kom je het een en ander te weten over veel aspecten van een – voor elke inwoner van Friesland en omstreken – de komende dertig jaar belangrijke ontwikkeling.

Ook kun je nu deze verkorte code bit.ly/2oRFBTU activeren en delen met een ander.

https://bit.ly/2Vv0H8U

Nix nieuws onder de zon ? Oorlogen, hongersnoden, ziekten, smeltende of aangroeiende ijskappen…..ze zijn van alle tijden vóór, tijdens en: ná de mensheid.

Zo kon men zich vroeger verplaatsen van A naar B in een spoortrein met ervoor een stoomlocomotief. Wat als “brandstof” nodig is om zo’n loc op gang te krijgen was een portie water, een bak steenkool plus wat houtjes en een lucifer.

Sinds maart 2020 kan men zich op het stukje Nederlandse spoorlijn van Leeuwarden naar Groningen op eenzelfde manier verplaatsen. De brandstof voor de loc is weer een portie water, nu voor een tank waterstof boven op en een accu voor opslag van stroom onder de stroomlocomotief.

In beide gevallen moet de trein regelmatig worden stilgezet om de brandstof H2 bij te tanken. Maar meer dan de boven-  en de onderkant van de nieuwe H2-trein-trekker is niet te benutten. En zo zie je, dat de verouderde mobiliteit (de stoomlocomotief) vervangen kan worden door wat er heel erg op lijkt. 11 maart 2020: Tussen Groningen en Leeuwarden is meerdere keren een lege sprinter- en sneltreindienst gereden. Daarmee zou aangetoond zijn, dat deze innovatieve H2-trein in de Nederlandse spoordienst kan worden ingepast. De ritten vonden in de nachtelijke uren plaats en zonder reizigers in de trein. Deze testritjes werden succesvol genoemd. Deze elektrische aandrijving wordt .nu met overdrijving aangeprezen als dé ultieme, revolutionaire oplossing voor toekomstige mobiliteit.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/02/energie-wisseling-op-het-goede-spoor/