web analytics

Van aardgas naar waterstofgas ?

In Victoria (zuid-oost Australië) wordt al sinds 1924 bruinkool (een soort turf) gedolven en voor stoom- en stroomwinning ook verbrand in bruinkool-generatoren. Daarbij wordt per jaar zo’n 60 miljoen ton van het “broeikasgas” CO2 uitgestoten. Video-presentatie > https://youtu.be/YNpLXOPGIPQ

Het is zelfs zo dat in New South Wales de Mount Wingen al non-stop 6000 jaar ondergronds smeult. Misschien “aangevuurd” door zelfontbranding of een bosbrandje lang geleden. In de deelstaat Victoria was het kortgeleden 47 graden Celsius. En ook nu ontstaan gemakkelijk bosbranden door het brandglas van een bierflesscherf of een weggegooide peuk. In Australië is nu al 8,4 miljoen hectare (een oppervlak twee keer zo groot als Nederland) afgebrand. Bijna niet te bestrijden ondergrondse bruinkoolbranden zoals vroeger ook hier in Noord-Nederland als veenbranden voorkwamen ontstaan dan door een enkel brandend twijgje.

Australië brandt (nog heel lang)

Het is de bedoeling dat de bruinkool-centrales op termijn worden gesloten. Maar nu nog niet, want de WATERSTOF-LOBBY  in Australië/Japan  (ook hier in de drie Noordelijke Provincies is die club bezig met plannen om een waterstof-economie op te zetten) wil eerst nog zoveel mogelijk waterstof via verbranding van bruinkool,  het aandrijven van stoommachines om stroom op te wekken en via electrolyse van zuiver water H2 te produceren en om dát gas te comprimeren en te koelen tot vloeibare waterstof. En om dat spul ( met dieselstook) te verschepen van Hastings – Australië zo’n 5000 kilometer naar Japan om daar te lossen en te vervoeren naar het Olympisch dorp voor verlichting,verwarming of koeling. Voor degenen die zich willen verdiepen in dit item een link (bron NRC) > https://bit.ly/30cvIPk

Kortom: hier wordt de wereldwijde eis om CO2 te minderen totaal ondermijnd door het financiële eigenbelang van de Waterstof-Lobby. Intussen is hier én in Australië nog steeds de afvang en opslag van CO2 (CCS) niet geregeld. De oude ideeën daarover in Nederland (ZEPP-centrale in Drachten, CO2-opslag onder woonwijken van Barendrecht, grootschalige CO2-opslag in Groningen e.o. enzomeer), zijn alle in de prullenbak verdwenen

Medio 2017 Energiebedrijven Engie en Uniper gaan definitief geen CO2 opslaan onder de zeebodem bij de Rotterdamse Maasvlakte. Hun deelname aan het ROAD project om CO2 te verstoppen in een leeg gasveld werd stopgezet. Engie is in Australië betrokken bij centrales in de Latrobe Vallei in de staat Victoria., waarbij met bruinkool waterstofgas wordt gemaakt en CO2 vrijkomt ZONDER dat de opslag daarvan (CCS) is geregeld. Het TEM 2020 maakt misbruik van de Spelen Tokyo 2020 als podium van de promotie van H2 als de GROENE energiedrager voor de toekomst. 7

,,Van de 150 miljoen euro subsidie die we voor het project gereserveerd hebben, is al 15 miljoen euro uitgekeerd. Het deel dat naar Engie en Uniper is gegaan, zal terugbetaald moeten worden.”

Engie (voorheen GDF Suez) en Uniper (voorheen E.on) twijfelden al langer over hun deelname aan het megaproject, omdat de CO2-opslag een stuk meer zou kosten dan vooraf ingeschat. Ze haken nu definitief af ‘omdat ze de investering niet meer kunnen rechtvaardigen’, schrijft minister Kamp aan de Tweede Kamer.

Plan-informatie van de waterstof-coalitie in Australië-Japan >

 https://www.cslforum.org/cslf/sites/default/files/documents/Melbourne2018/Hydrogen_Energy_Supply_Chain_Project_Presentation_to_CSLF_Policy_Group.pdf 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/01/van-aardgas-naar-waterstofgas/