web analytics

Fryslân aan de panelen

In Drachten-Fryslân maakt GROENLEVEN een enorme zonne-carport met 5.500 panelen en zet nog 3.500 platen op de daken van het ziekenhuis Nij Smellinghe. Die voor-ziening levert 1/3e deel van de toekomstige stroombehoefte van het hospitaal. Maar….zo’n lap dek voor een parking is wel rondom open en toegankelijk voor ook een forse stormwind en dus kwetsbaar als een parlaplu in een rukwind. Harde wind uit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk kan de constructie optillen als een “vliegende matras”.
De omringende huishoudens krijgen niks van die elektro-opbrengst. Wel zijn er 10 oplaadpunten voor elektrisch aangedreven auto-mobielen.

Hele eskaders zonnepanelen worden uit het buitenland in- en aangevoerd om neer te dalen op het groene Friese land.  Om er met veel overheids-subsidie de nu nog CO2-bindende weilanden mee te bedekken. Mede mogelijk gemaakt door veehouders die hun beesten in megastallen stallen en nu met minder gras moeten voeren. Die subsidies worden veelal opgesoupeerd door buitenlandse investeerders. En zo hebben de eigenlandse zonpaneel- liefhebbers het nakijken en komt de eerste keus (zonnecellen op de daken) in de knel.

Aangezien het Friese elektriciteits–netwerk niet voldoende capaciteit heeft en op korte termijn ook niet kan krijgen, kunnen de paneelbeheerders  ( ook bij een forse hoeveelheid zonlicht ) de aan het net te leveren stroom niet allemaal kwijt: zo’n 10% wel, maar 90% van alle geplande of pas gekochte panelen kunnen nog niet worden aangesloten.

Er zijn nog geen goede, bruikbare oplossingen om bij piek-productie het teveel aan electriciteit op te slaan of op die momenten direct  in de industrie te kunnen gebruiken.  En zo komen particulieren ( woning-eigenaren en -huurders) met panelen op hun daken in de problemen.

Sowieso loopt Nederland achter op de doelstelling tot het gebruiken van 14% hernieuwbare energie. Elf Europese landen hebben hun doelstelling al gehaald. Met Zweden aan kop met meer dan 50% en Nederland (6,6 %) met Luxemburg ( 6,4%) als hekkesluiters.

Intussen worden steeds meer groene velden, ook in Friesland, afgedekt met donkerblauwe (aan de zon zich warmende) platen  en er gaan zelfs stemmen op om zonne-project-ontwikkelaars te compenseren voor het imaginaire verlies aan inkomsten.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2019/02/fryslan-aan-de-panelen/