web analytics

Lauwersmeer Friesland….konikpaarden in duel.

Foto: @ GerhardKornelis  visueel journalist.

Grote delen van het Lauwersmeergebied worden nu begraasd door konikpaarden. Deze kleine, muisgrijze paarden komen oorspronkelijk uit Polen en hebben nauwelijks verzorging nodig. De geharde paardjes zijn eigendom van Staatsbosbeheer. Ze worden alleen in uiterste nood bijgevoerd en brengen hun veulens zonder tussenkomst van de mens ter wereld. In de zomer krijgen de konikpaarden versterking van koeien en paarden van boeren uit de omgeving.

De begrazing is bedoeld om de variatie in de natuur te behouden en zo mogelijk te vergroten. De grote grazers  houden het gras kort, zodat steltlopers kunnen broeden en eenden en ganzen voedsel kunnen zoeken.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2018/05/lauwersmeer-friesland-konikpaarden-in-duel/