web analytics

   VERANDERING VAN LUCHT

Expositieruimte De Galerij-Drachten

Opening zondag 10 juni 2018, 14:00 uur.

   Atelier punt FRL  verzamelt al sinds Juttemis heel bedrijvig bakken lucht uit alle uithoeken van Nederland. Waarom? Om de oorsprong, de kwaliteit, vochtigheden van de lucht en de luchtige verhalen daarover nu eens op de kaart te zetten.

     In DR88888888 wordt daarvan een maar liefst drie maanden durende expositie georganiseerd. Omwonenden die even een luchtje willen scheppen kunnen tijdens de sporadische openingstijden eigen luchtjes en luchtfiets-verhalen aanbrengen. En aan elk luchtje kan worden geroken.

GEBAKKEN LUCHT

  Rondom deze grote tentoonstelling worden diverse bedrijvigheden georganiseerd. Zo worden van diverse luchtsoorten in grote koekpannen gebakkenlucht-pannenkoeken gebakken. Elke avond is er een demonstratieve lichtshow met een performance van luchtig geklede luchtfietsers boven de vijver aan het Kiedewiet Nonoplein.

     De opbrengst van de verkoop-expositie  zal worden besteed aan verbetering van de luchtkwaliteit in en om vindplaatsen van kwa-lijke luchtsoorten in heel Nederland. In DR88888888 staat dan een colonne tankwagens paraat om samengeperste frisse Friese Waddenlucht naar het ernstig licht- en luchtvervuilde Holland te transporteren.

Anna Liese.

———————————————————————————————

Voorafgaande aan deze expositie dient te Dr88 ook voor ongeveer vier maanden de REVOLUTIONAIRE KUNST-tentoonstelling To See a World in a Grain of Sand ( and eternity in an hour. William Blake )

Zie daarvoor > https://www.lawei.nl/kunst/Atelier-NL

———————————————————————————————

En natuurlijk mag ná de tentoonstelling van porties GROND en  een expositie van gebakken LUCHT- een viermaandelijkse exposé in Dr8888 van WATERTJES  niet worden gemist.

September 2018. Vanwege de sterke geuren van lokale watertjes is afgezien van deze expo in Dr88888888. Leeuwarden nam het essafettestokje over met een waterproeverij in de pop-up-winkel op de Wirdumerdijk. Op 18 september opende de tienstedenzwemmer Maarten van der Weijden de tent waar bezoekers de watertjes uit Noardburgum, Terwisscha, Spannenburg ende Oldeholtpade mogen beproeven.

In plaats daarvan zoomt de Galerie .nu Dr88 in op eerder geëxposeerd plus recent fotowerk van Dolph Kessler over:

A) Een fotografisch verslag van 500 km kesslerwandelgebeuren door Fryslân.

B) foto’s gemaakt op internationale kunstbeurzen,

C) prenten uit 2015 en 2018 met als thema IMPRESSIES van GROENLAND.

INGEZOOMD: 15 september t/m 21 oktober 2018.  Meer info: www.dolphkessler.nl

————————————————————————————————-

      NONO supermarket

Nono-vember 2018.

In de ruimten van de Drachtster Galerij *) staan al klaar: een schaaltje kersenbonbons en enkele flessen wijn. Als demo voor de expositie/presentatie van de vernieuwende NONO-technologie. Deze super-expositie is gepland van 28 oktober t/m 9 december 2018. En op 18 november om 13:30 is er een nono-demonstratie in een “NONO-super”. Een supermarket stampvol imaginaire producten op no-no schappen., bedoeld als kennismaking, voorlichting en bewustwording over omstreden technologische ontwikkelingen.

En dát zomaar in de Galerij voor lokale, vandaag-de-dagse kunstuitingen van Smallingerland en omstreken.   Gratis parkeerplek treft je jaja aan op het aangrenzende  Kiedewiet Nonoplein.

———————————————————————————

*) Galerij bij theater De Lawei, ingang Gauke Boelensstraat.  De Galerij is voor Friesland een unieke expositieruimte voor hedendaagse kunst. Beeldende kunstenaars uit Noord-Nederland exposeren abstracte, figuratieve en toegepaste kunst in alle denkbare stijlen en technieken. Maar ook kunstenaars uit de rest van Nederland die belangwekkend of vernieuwend zijn voor de hedendaagse kunst en voor Friesland, vinden er expositieruimte. 

Info > https://www.lawei.nl/kunst/


het Fryske skûtsje


————————————————————————————————

Zes weken lang ( van 16 december 2018 tot 04/02/2019, bleef de Drachtster kunst-galerij bij het onderwerp water met een expositie over het Fryske skûtsje.EXPOSITIE KERAMIEK

Van 10/02/2019 tot 01/04/2019 tonen vier hedendaagse keramisten ( Pieter Hiemstra, Mirjam Veldhuis, Jeroen Bechthold en Gertjan van der Stelt) hun recente werk uit de wondere wereld van aardewerk en porselein.

Ook is er design-keramiek te zien uit de collectie van Bert Munsterman.

Info voor deze gratis toegankelijke expositie      https://www.lawei.nl/kunst/Keramiek/

ZONDAG 7 APRIL T/M ZONDAG 19 MEI
Schouwburg De Lawei // Laweiplein 1, Drachten // gratis toegankelijk
Openingstijden | do t/m zo 14.00 -17.00 uur & rondom voorstellingen & films

In de 90 dagen durende expositie Vinyl Design gaat het om platenhoezen met een opvallend en fantasieprikkelend ontwerp. Initiatiefnemer en platenverzamelaar Bé Lamberts koos uit zijn verzameling de meest bijzondere hoezen.

PRIKKELEND ONTWERPERSWERK 
We zoomen in op de periode 1959-1989. Hierbij ligt niet de nadruk op de welbekende ‘million sellers’, maar het draait voornamelijk om verzamelaarshoezen die door de musici zelf zijn ontworpen, die onderdeel zijn van een specifieke reeks en/of een speciaal thema hebben.

Helaas gaat het hier in Dr88 dus niet om de originele ontwerpen. Het wachten is (wederom) op de 6 weken langlopende tentoonstellingen van dinky-toys, plaatjes van lucifersdoosjes, kaasmerken, sigarenbandjes en
postzegels om het expositieseizoen vol te krijgen met de artistieke uitingen van locale kunstenaars.

———————————————————————————————————————————————

Juli 2019: Vanwege de geringe toeloop voor de expositie GEBAKKEN LUCHT van vorig jaar wordt dit jaar verhitte lucht geëxposeerd. Het gaat om aardwarmte, waarmee pekel van ca 80 graden benut wordt voor transport van hete lucht naar woningen in Drachten. Een unieke, zeer welkome, nieuwe techniek om blij van te worden.

Het nieuwe theaterseizoen 2019/2020 opent in de GALERIJ met een expositie grafische print van Kristi Neider en beeldhouwwerk van Jitse Sikkema. Gratis te bezoeken vanaf 15 september t/m 3 november. Voor meer info, klik op deze link >
https://www.lawei.nl/kunst/seizoen_2019_2020/Kristi_Neider_en_Jitse_Sikkema_/


Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2018/02/verandering-van-lucht/