web analytics

KLEURRIJK LEEUWARDEN

Kunstenaar Marten Sale Brouwer uit Japan is op de valreep van het jaar 2018 op zoek naar Friese dichters en kunstenaars. Hij wil samen met hen meer dan 1000 kunstwerken maken. Die zullen  geëxposeerd worden in een Kunstroute door de gehele binnenstad van Leeuwarden. Een symbiose van poëzie en beeldende kunst.

Januari 2018: De eerste schilderijen in de open-lucht-galerij  hangen al: in de Bagijnestraat te Leeuwarden. Van deze grote openlucht-galerie zullen foto’s gemaakt worden, die de basis vormen voor een tentoonstelling in de Japanse miljoenenstad Osaka.

Daarbij wil Brouwer speciaal voor de Friese manifestatie LF2018 geschreven haikû  (een Japanse dichtvorm) in de Friese expositie integreren. Een selectie van de ingezonden Friese gedichten zal dan weer vertaald worden in het Japans, om in de internationale expositie te kunnen worden opgenomen.  Brouwer heeft er intussen tien bereid gevonden hun medewerking te verlenen en denkt dat er nog minstens tien bijkomen. In maart komt hij terug om ook deze poëzie op te gaan hangen, die zullen worden aangevuld met de schilderijen die nog door Friese kunstenaars worden aangedragen.

Kunstroute ook een protest.

De initiatiefnemers zien hun project ook als een protest richting Culturele Hoofdstad 2018. Zij vinden namelijk dat in het officiële programma te weinig ruimte wordt geboden aan de beeldende kunst uit Friesland. Marten Sale Brouwer, wil van Kunstroute LF2018 bovendien een echt mienskipsproject maken. Naast bijdragen van de professionele dichters en kunstenaars doet hij een beroep op amateurs en hobbyisten om aan het project mee te werken.

Belangstellenden kunnen zich voor meer informatie richten tot mannaori@gmail.com

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2017/11/kleurrijk-leeuwarden/