web analytics

OP Z’N HONDJES, zó doe je dat. (column) + SesameSelect voor PC, tablet, handy….

     Medio 2015 had de gemeente Leeuwarden (Culturele Hoofdstad van Europa in 2018) GEEN plannen m.b.t het ontlastingsbeleid. Sindsdien is er weinig veranderd aan de mogelijkheden om een kleine en/of een grote boodschap te lozen. Een Pay-Plee in het stationsgebouw, gelegenheid in de HEMA (niet na winkelsluitingstijd), in de Prinsentuin (al dan niet tussen de rhododendrons) en in de parkeergarage (Oldehoofster Kerkhof) verschaffen incidenteel verlichting ter zake doende.

De verwachting was dat de jaar-manifestatie LF2018 zo’n 4,2 miljoen bezoekjes zou kunnen trekken: een extra behoefte aan goed onderdak, een lekkere hap en drankje. En, dus –ook voor Leeuwarders en lui uit de regio- goed voor tenminste 10 miljoen bezoekjes aan een openbaar toilet.

Gelukkig had de Provincie Fryslân een iets minder vertroebelde kijk op deze behoeftige kwestie. Er zou voor LF2018 een “iepen-húskes-programma” worden aangezwengeld, waarbij particulieren hun mensvriendelijke kots-, plas en poepschone WC ter beschikking kunnen stellen. Voor LF2018 komt het ontwerp voor een verbeterd openbaar toilet (De Krul 2.0.) van Studio Selfie te laat.

Maar hoera: voor het Lân fan Taal-gebouw Obe zijn voor de verwachte drommen enkele toiletruimten besteld . En nog meer komt het goed uit wanneer in het jaar des Heren 2018 honderden mobiele húskes Leeuwarden zullen gaan sieren. Want die dixi’s van de Stichting HegeNeed zijn tenminste 24 uur per dag beschikbaar.  Yn LEO (Ljouwert En Omkriten).                            

Ik zeg, temeer nu LF2018 nakend is, met met enige aandrang: “anders gaat het los op z’n hondjes tegen paal en perk, tegen heug en meug *), tegen wil en stank”.

 

 

 

AS IK NET KIN SA ‘T MOAT, DAN MOAT IK MAR SA ‘T KIN   <

 >  IK KIN DER EK NEAT OAN DWAAN, SEI DE FAAM, MAR ÚT EN TROCH MOAT IK PISJE  <

 

*) Deze uitdrukking komt van Heuginn (geheugen) en Muninn (gedachten), twee ZWARTE raven, helpers van de blanke godheid WODAN die, gekleed in een rode mantel en gezeten op een WIT PAARD, de hemelen bereed.

   >   EEN PLASKRUL VOOR VROUWEN?…. FLAUWEKUL   < 

 

december 2017. Van overheidswege is er geen geld (meer) om een zedelijk plasgedrag te ondersteunen. Vandaar de oproep aan particulieren en bedrijven om deuren open te zetten voor gasten met hoge nood. Ziehier een raamsticker.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2017/09/op-zn-hondjes-zo-doe-je-dat-column/