web analytics

DE OUD-FRIESE ADEL

Tinco Lyclama à Nijeholt is een tijdgenoot van de Friese notariszoon Lourens Alma Tadema.

De tentoonstelling over de Friese avonturier Tinco Lycklama à Nijeholt, die op 8 juli 2017 in het Franse Cannes opende, komt  van 8 juni tot 23 september 2018 naar Beetsterzwaag. De locatie is het Grietenijhuis, Hoofstraat 17. Openingstijden woensdag t/m zondag 11:00-17:00 uur.

Tinco, zoon van een burgemeester, werd in 1837 in Beetsterzwaag geboren. Hij besloot na zijn studietijd in Groningen en Parijs door het Midden-Oosten te reizen. Tijdens deze reizen verzamelde hij een grote hoeveelheid kunstwerken en curiosa. Die had hij eerst een plekje gegeven in zijn huis te Beetsterzwaag, maar toen hij later naar Cannes verhuisde, nam hij zijn hele collectie mee. En daar werd hij de stichter van het Musée de la Castre om een plek te geven aan zijn collectie waaronder een gouden masker, door Tinco opgegraven in Sidon-Libanon.

Tinco hield van muziek. Hij componeerde tenminste twee muziekstukken: Les Filles de Babylon en Les Gardes de Persepolis. Hierbij een kleine impressie:  https://soundcloud.com/user-628859795/tinco-lycklama-a-nijeholt-gardes-de-persepolis.

En voor de liefhebber nog deze compositie: Les filles de Babylone > https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=l9FnCBtgtjQ&feature=youtu.be

Van het toenmalige dorp Beetsterzwaag  was zo’n beetje de helft (ook het huidige Lauswolt ) eigendom van de edelman en zijn vrouw Julia. Julia was de stichtster van het voormalige Bonifatius-hospitaal in Leeuwarden. Tinco was de belangrijkste financier voor de bouw van de Bonifatius-kerk in Leeuwarden. Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw Julia, barones thoe Swartzenberg en Hohenlansberg * (1845-1914) liggen begraven in een bijzonder kapelletje op het RK-kerkhof in Wolvega.

———————————-

Bij de opening van de expositie in Cannes op 8 juli was ook burgemeester Ellen van Selm van de partij. Het museum Opsterlân stelde voor deze expositie vijf portretjes ter beschikking. In Friesland zijn nog diverse ROUWBORDEN *) van dit geslacht bewaard gebleven.

*) Zie >  http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2016/11/rouwborden-in-friese-kerken/

http://www.vanteyensfundatie.nl/index.php/nl/page/view/6/rouwborden

http://www.dewoudklank.nl/nieuws/78953/expositie-tinco-lycklama-nijeholt-cannes-en-opsterland/

 https://spark.adobe.com/page/rWQd8sQYoSwqR/

Ter illustratie nog een ROUWBORD van Daniel de  Blok -Lycklama á Nijeholt.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2017/06/hoe-heette-deze-friese-edelman/