web analytics

CERAMIC in DRACHTEN.

Tot 03 april 2017 toont de GALERIJ te Drachten keramisch werk van:
PAERAU CORNEAL uit Nieuw-Zeeland, TJABEL KLOK uit Opende-Friesland en PETER HIEMSTRA uit Olderbekoop-Friesland.

 

 

 

 

Tjabel Klok heeft zich gespecialiseerd in de bijzondere RAKU-stooktechniek. Daarbij ontstaan bijzondere, onverwachte glazuur-effecten en een craquelé-patroon over het aarde-werk.

 

Daarnaast werkt Klok in de Naked Raku techniek: schalen en vazen met een grafische weergave van het ooit aanwe-zige glazuur, al dan niet in combinatie met rode zegelaarde (Terra Sigilata).

 

 

 

 

Centraal in het werk van de Nieuw- Zeeland-se Paerau Corneal staat de Maorivrouw uit de cultuur van de oorspron-kelijke bewoners van haar vaderland. Ze laat beelden zien waarbij ze bewust afziet van een verleidelijke uitstraling van het vrouwenfiguur. Haar beelden zijn symbolisch en over-dreven geproportioneerd. 

Paerau  verzorgt momenteel lessen in keramiek aan Te Puna Toi, een Maori beeldende kunst programma van Te Wananga o Aotearoa in Palmerston North. Ze is lid van Nga Kaihanga Uku, een nationale groep Māori klei-bewerkers ; Kauwae, een Maori groep vrouwelijke kunstenaars, en Nga Wahine Kai Whakairo, een nationaal Māori-groep vrouwelijke houtsnijders.

 

 

 

Peter Hiemstra houdt zich vooral bezig met het maken van keramische figuren die lijken op mensen met dierenkop-pen, waardoor de grens tussen mens en dier vervaagt. Peter Hiemstra zet vraagtekens bij ons gedrag, onze visie op de wereld en onze overtuigingen en steekt ermee de draak.                                                          

Voor de kunstenaar is het interessant om zo nu en dan eens buiten de gebaande paden te treden. Zoals het maken van levensgrote keramische  mansportretten. Door het gebruik van wezensvreemde onderdelen en het gebruik van on-alle-daagse kleisoorten en glazuren ontstonden er vijf portretten waarbij vorm en inhoud elkaar raken in een experimentele setting. Peter Hiemstra vroeg vijf mannen uit zijn omgeving om model te staan voor een keramisch portret. Deze 5 mans-portretten zijn te zien tijdens de tentoonstelling ‘Ceramic’ in Galerij van de Lawei.

 

 

Meer over de fantastische keramiek van Hiemstra vind je hier onder deze link: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2013/03/keramiek-peter-hiemstra/

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2017/02/ceramic-in-drachten/