web analytics

I-Doc Alma Tadema

Eerder gepubliceerd in mei 2015.

Het Fries Museum in Leeuwarden organiseert in 2016 een grote tentoonstelling over de in Leeuwarden geboren kunstschilder Alma Tadema (1836-1912).

Vooraf won het Fries Museum een prijs van een half miljoen met het PLAN voor de expositie ALMA TADEMA, HOUSES OF LIFE, ART AND IMAGINATION. Gister is het schilderij ENTRANCE TO THE THEATRE van “Sir Lawrence” voor 1,6 miljoen euro aangekocht. Dit topstuk is Tadema’s eerste schilderij uit 1866 met een Romeins onderwerp, en het hing ooit in een restaurant in Baltimore.

Tadema was in 1836 te Dronrijp-Friesland geboren. Na de opleiding aan de Koninklijke Academie van Antwerpen werkte hij in Brussel en ROME. Tadema wist de oud-Romeinse tijd zó kundig te verbeelden, dat hij een gevierd kunstschilder werd in Noord-Amerika en Engeland.

Het Fries Museum beschikt nu (met 16 schilderijen) over Nederland’s  grootste collectie werken van Tadema.

Alma Tadema

 

Tadema was een zeer productieve kunstschilder. Met het openen van een SUPERLINK krijg je alvast een indruk van wat het Fries Museum toont in de aanloop naar Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. 

 Al na drie maanden had deze tentoonstelling het Fries Museum een recordaantal van 100.000 bezoekers opgeleverd. De ruim tachtig schilderijen waren nog tot februari 2017 te bezichtigen. 

Een superlink is een verzameling afbeeldingen die je met een of meer tags (steekwoorden) kunt oproepen. Zoals met de zoekterm Alma Tadema en schilderijen in Google-AFBEELDINGEN.

Klik daar > NRC-info > http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/05/23/friese-schilder-werd-ster-in-londen-1620859

Naar de voorpagina van FANvanFRIESLAND. Meer publicaties op deze site? Zoek hierboven rechts met de tag Alma Tadema.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2016/09/i-doc-alma-tadema/