TAALHULPEN voor nieuwe Nederlanders.
Anno 2012. Vanwege financiële steun aan ANDERE landen moet Nederland enorm gaan bezuinigen. Op elk gebied en met een botte kaasschaaf. Zo doende wordt ook in het onderwijs op taal-ondersteuning gesnoeid.
Anno 2015. Er is bedacht hoe “leuk” het zou zijn als buitenlanders in Fryslân ook t.g.v. Leeuwarden-Friesland-Holland-2018 in aanraking zouden KUNNEN komen met de Fryske taal. ON-LINE, een mini-cursus voor PC en tablet.
september 2016.
LÂN FAN TAAL LOS MET CONVENANT
Het programma Lân fan Taal, onderdeel van Kulturele Haadstêd 2018, is gestart. Vrijdag 2 september ondertekenden de grotere Friese taalinstanties het taalkonvenant, de intentie tot een meerjarige samenwerking om het Fries en de meertaligheid van de provincie op de kaart te zetten.
Afûk, Fryske Akademy, Tresoar, Rijksuniversiteit Groningen, Historisch Centrum Leeuwarden, Omrop Fryslân en Tryater tekenden voor de gezamenlijke inzet voor Lân fan Taal, dat de bezoeker en de Fries in 2018 én daarna de taaldiversiteit van Fryslân laat ondervinden.
Top-down is besloten dat er in Ljouwert een groenstrookje van het Oldehoofster Kerkhof zal worden bedekt door een OBErmatig en powerful TAALBELEVINGSCENTRUM. Heel mooi, dan valt er tenminste wat te beleven als je even kunt ruiken aan en genieten van Friese taaldiversiteiten zoals aan meertalige poëzie. Want poëzie is immers het parfum van de taal ?
De in Friesland geboren Stefan Prins van het Rotterdamse architectenbureau Powerhouse Company mag de definitieve ontwerpen maken voor de Taal-belevingscentrum in Leeuwarden. De Leeuwarder gemeenteraad moet zich daar overigens nog over uitspreken. Het paviljoen voor meertaligheid en de exporuimte behoren tot de erfenis van KH2018, dat betekent dat ze blijvend zijn.
Zie http://www.studiolouter.nl/projecten/lan-fan-taal/
Studio Louter in AMSTERDAM kreeg de opdracht om zowel het concept als de uitvoering van dit bijzondere onderdeel voor LWD2018 vorm te geven. Daarbij richt dit bureau zich vooral op “het vormgeven van de bezoekers en gebruikers” van Lân fan Taal. En dát middels een manifest – een set gedragsregels, uitgangspunten en ontwerpregels waarbinnen bezoekers zich vrij kunnen uiten. Naast het manifest zou Louter-Taal de ruimtelijke vormgeving van de Taal-expositie en het toezicht verzorgen op samenhang tussen verschillende initiatieven van het Lân fan Taal.
November 2016. NOG 12 MAANDEN TE GAAN.Programma-directeur Siart Smit van Lân fan Taal bericht intussen, dat de programmering wordt overgenomen door het programmateam van het podia-festival EXPLORE THE NORTH onder coördinator Mark Hospers.
——————————————————————————————————————————————————–