web analytics

Aaisykje…? Fierljeppe?

fierljeppen

 Foto fan Van der Meulen-Snits. Fan fan Fryslân fansels.

 

 

ikker nei ikker

 

stoareagje linich ljeppe

 

omtinke….. pet fol

De oeroude Friese traditie om in het voorjaar kievitseieren te zoeken, lijkt tot het verleden te behoren. Het bestuur van de Provinsje Fryslân heeft besloten dat eier-rapen niet is toegestaan. Het gaat vooralsnog om een tijdelijk raapverbod voor 2 of 3 jaar waarbij in een enkel geval ontheffing mogelijk is. Dit in de hoop dat het kievit-bestand in de Fryske greide weer gaat aangroeien, want dat was de laatste jaren niet zo best.

Bij het eierzoeken ging het vrijwel nooit meer om de eieren als voedsel, maar om de eer om als eerste de Commissaris van de Koningin, als teken van het aankomende voorjaar, een ljip-aai te kunnen aanbieden. Daarbij werden de nesten gemarkeerd opdat de boer er niet overheen zou maaien. Juist de nestbescherming en nazorg gaf een garantie tot behoud van de kievit. Na-zorg zou nu meer voor-zorg moeten worden.

Of de strijd om het vinden van het eerste kievits-ei dit jaar plaatsvindt is nog maar de vraag. De Provincie wil graag de vinder en landeigenaar eren, maar op voorwaarde dat de BFVW (Bond van Friese Vogelwachters) meewerkt. Maar de ongeveer drieduizend vogelwachters mogen niet meer steekproef-gewijs weilanden uitkiezen waar ze aan nestbescherming willen doen. Over deze kwestie  wordt nog na-vergaderd.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2016/01/aaisikje/