web analytics

Gevaarlijk belgedrag.

KNAL

Er werd aangebeld. Onze dochter deed de deur open. Er stonden twee meisjes op de stoep. Eén ervan huilde onbedaarlijk. “Er is wat gebeurd, is die auto voor het huis van u?”

Ja, dus. De achterruit van de auto van onze dochter was volledig in gruzelementen. De ontdane meisjes werden binnengehaald voor een drankje tegen de schrik, een pleister op de wonde en voor contact met de achterban. Gelukkig had het wicht niets gebroken.

Even later kwam vaderlief aan in een dikke Mercedes. En alle formaliteiten werden keurig geregeld. Niks mis mee, maar toch: wát een gedoe….auto uitruimen, uitvegen, stofzuigen inclusief de straat. Gat afdichten, verzekering en schadeherstel inlichten, wachten op de glaswacht…urenlang.

Wat bleek nu? Het meisje was onder het fietsen zo intens in de weer met haar mobieltje dat ze de geparkeerde auto van onze dochter niet had opgemerkt en er frontaal was opgeknald.

Hier is een opmerkelijke overeenkomst met een gebeurtenis van twee jaar geleden te zien. Toen stond onze caravan langs het trottoir. En toen knalde daar ook zo’n dom blondje tegen aan. Was ook al met haar mobieltje bezig. En nu is de grote vraag: is voor ons huis de standplaats – nog wel onder een lantarenpaal – behekst of ligt het aan wat anders?

Gister stond in ons dagblad een artikel over het menselijk brein. Vrouwen-hersenen zijn inderdaad wat anders dan die van mannen. Dames (en dus ook minderjarige meisjes) krijgen van kind-af-aan meer neurale verbindingen tussen hun linker- en hun rechter hersenhelft en schijnen daardoor beter te kunnen multi-tasken.

Nou, dat is dan niet het geval bij fietsen en tegelijk telefoneren of SMS-sen. Heel terecht, dat de Rijksoverheid het gebruiken van een foontje achter-het-autostuur heeft verboden. Helaas is over het hoofd gezien, dat een wielrijder óók aan het verkeer deelneemt en: een fiets heeft óók een stuur. Ik pleit dus voor verbod op gebruik van mobieltjes in het verkeer inclusief het fietsverkeer.

Van de 12- tot 17-jarigen luistert naar eigen zeggen driekwart naar muziek en gebruikt eveneens driekwart de telefoon tijdens het fietsen. Het percentage bij meisjes is nóg groter. Uit een enquête onder fietsers blijkt dat het gebruik van apparatuur tijdens het fietsen het risico op een ongeval met tenminste een factor 1,4 verhoogt. Het heeft het grootste effect op het fietsgedrag en wordt, zelfs bij heel lage snelheid,  ook als meest gevaarlijk ervaren. Het is te vergelijken met de risicoverhoging bij automobilisten die autorijden met een bloedalcoholgehalte van 0,50 promille. In verschillende landen is bellen op de fiets daarom al verboden.

In het bij uitstek FIETSRIJK – NEDERLAND is dat nog steeds NIET zo.

Mei 2015.  Telefoneren  op de fiets mag.

De ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Van der Steur (Justitie) willen hier geen wettelijk verbod voor instellen omdat het handhaven van ongeoorloofd telefoongebruik erg complex zou zijn.

Overtreders moeten op heterdaad betrapt worden en er moet bovendien sprake zijn van een ‘mondbeweging’. Wel wil Schultz  telefoongebruik op de fiets ontmoedigen, onder andere met een actie ‘APPIE VOOR EEN HAPPIE’ waarbij jongeren prijzen kunnen winnen als ze hun telefoon tijdens het fietsen uit zetten.

– Nu maar hopen dat ook ouderen geen ongewenst toegestaan belgedrag gaan vertonen én dat de benodigde App-contrôles niet ook ERG COMPLEX uitpakken.

Mijn stelling is: Een fietser zit achter het stuur en is een bestuurder. Het is rijdende automobilisten verboden om achter het stuur een telefoon te gebruiken. Dat verbod zou onverminderd moeten gelden voor het gebruik van een mobieltje op de fiets. Want veel i-phonegebruikers, gevangen in het wereldwijde web, gedragen zich als zombies, merken vrijwel niks van hun directe ongeving en die attitude is veel gevaarlijker dan de “beren op de weg” van de verantwoordelijke ministers van het heden of in de toekomst.

Januari 2019: De overheid denkt vanaf 1 juli 2019 het gebruik van de smartphone door fietsende fietsers te kunnen beteugelen met boetes van € 95 per geconstateerde overtreding.

Naar de voorpagina van FANvanFRIESLAND

en dá

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2015/05/gevaarlijk-belgedrag/