web analytics

GASWINNING op TERSCHELLING?

 

I-Doc. GASWINNING-TERSCHELLING (1 algemeen, cijfers onder voorbehoud ).

Gesteld is, dat Nederland per 1 januari 2013 beschikte over nog 1130 miljard kuub aan aardgasreserves, waarvan in Slochteren 824 miljard. De VN stelt dat eigenlijk 80% van alle fossiele brandstoffen in de grond moet blijven zitten om verdere opwarming van de aarde door CO2-uitstoot te voorkomen.

Nu is 80% van 1130 miljard kuub 904 miljard kuub en 20% is 226 miljard. Bij deze rekenwijze zou in Groningen nog 165,8 miljard kuub gewonnen kunnen worden.. In 2010 werd in Slochteren 85 miljard kuub opgehaald waarvan 57 miljard werd geëxporteerd, 28 miljard kuub werd dus niet geëxporteerd. In 2014 en 2015 mocht 42,5 miljard kubieke meter worden geproduceerd. Voor 2015 is bepaald dat er 39,4 mag worden geproduceerd (tot 1 juli slechts 16,5 miljard).

Het is duidelijk dat de Nederlandse aardgas in Groningen ofwel jaarlijks zeer beperkt ofwel niet lang meer gewonnen kan worden en daarom zijn de aardgasondernemingen naarstig op zoek naar nieuw locaties. Diverse kleinere partijen dan de NAM zijn actief op dat terrein. Zo ook Tulip-Oil, welke onderneming een oog heeft op de velden M 10a/M11 bij Terschelling. Gesteld is dat het daar gaat om een winbare  2-4 miljard kubieke meter: een minieme reserve vergeleken met de Nederlandse gasexport van 57 miljard alleen al in 2010.

Er is berekend, dat om 20% uit Slochteren te compenseren met gaswinning uit kleine velden, dat er ELK JAAR 1000 putten zouden moeten worden geslagen.

Het is duidelijk dat een eventueel JAARLIJKS te winnen hoeveelheid aardgas uit dit kleine veld geen soelaas biedt. Beter is het om dit gas te laten zitten en het Nederlandse gas UITSLUITEND VOOR BINNENLANDS HUISHOUDELIJK GEBRUIK te benutten en dus industriële toepassingen en export zo mogelijk onmiddellijk te beëindigen.

Meer aspecten m.b.t. dit plan van Tulip-Oil vind je onder deze link > I-DOC.Gaswinning Terschelling.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2015/02/gaswinning-op-terschelling/