web analytics

Windmolens in lijn op de Afsluitdijk.

 

Tijdens diverse klimaatconferenties konden de politieke leiders niet komen tot dwingende maatregelen voor een aanmerkelijke beperking van het broeikasgas CO2. Juist de machtigste staten met een grote en groeiende bevolking en dus met een onstilbare energiebehoefte lapten zelfs de slapste toezeggingen aan hun laars. Steeds meer CO2-slurpers (bomen) werden gekapt, steeds meer kolencentrales spuien nog het afvalgas de lucht in.

Nederland moest zo hoognodig een vingertje in die CO2-dijk stoppen, maar het lukt de polder niet om zelfs maar in de buurt te komen van de mooie klimaat-doelstellingen. De ondoordachte plannen voor ondergrondse CO2-opslag in Drachten (ZEPP-centrale), in Barendrecht en in Noord-Nederland sneuvelden.

Het kabinet heeft nu maar bedacht om een klimaatdoelstelling dwingend aan de provincies op te leggen. En zo brandden ook in Friesland een flinke poos geleden de discussies los over plannen van de windenergie-lobby om It Heitelân maar eens vol te zetten met reusachtige turbines. Maar de Friezen willen hun land schoon en hun horizon vrij houden. Over een dorpswindmolen valt nog wel te praten maar niet over reuzenturbines verspreid over de provincie.

Over dat item viel en valt zoveel positiefs en vooral negatiefs naar voren te brengen, dat de provinciale bestuurders er dit jaar nog steeds niet een helder en maatschappelijk verantwoord antwoord op konden formuleren. Met de vermaledijde Crisis- en Herstelwet in de hand dreigt het Rijk nu de regie over die plannen over te nemen.

Nu is bedacht dat de grote clusters windmolens ook wel in het IJsselmeer gezet kunnen worden. Maar daar is de gemeente Súdwest-Fryslân mordicus tegen. Medio december spraken Provinciale Staten van Fryslân hun voorkeur uit voor een lijnopstelling voor 315 megawatt windturbines op ofwel langs de Afsluitdijk. Maar het Rijk stelde dat zoiets geen optie zou zijn.

Inmiddels zijn er drie varianten voor zo’n opstelling aan de dijk gepresenteerd. Maar het schijnt dat het provinciebestuur geen zin heeft in het maken van een onderzoek naar die opties. B&W van de gemeente Súdwest willen middels een extra raadsvergadering aanstaande maandag het provinciebestuur nogmaals wijzen op hun plichten. Op 7 januari 2015 komt er nog een bestuurlijk overleg tussen Rijk, provincie en gemeenten over het besluit van provinciale staten.

Wind-turbines AFSLUITDIJK middenbermWindturbines met VERTICALA as.

Op de valreep van 2015 lijkt het me goed om het idee van windmolens op de dijk te visualiseren. Ik ga niet uit van die reusachtige subsidie-slurpende wentelwieken met die zwaarden van Damocles boven de Dijk, maar van een wat ludieker model. Uitgangspunten zijn: goedkope uitvoering, weinig bewegende delen, niet opvallend, ook energieleverantie bij weinig wind, inpasbaar in het landschap, gemakkelijk bereikbaar, aanwezige infra-structuur, combinaties met wegverlichting en zonne-energie,  enz.

 

Alternatieve visie windturbines op de Afsluitdijk.

Alternatieve visie windturbines op de Afsluitdijk.

Lees meer in de column >   WIND-WATER_TURBINES langs de Afsluitdijk.   waarin ik pleit voor opstelling van Wind-Water-Wokkels op zeebastions aan de WADkant van de Afsluitdijk.

HV

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2014/12/windmolens-in-lijn-op-de-afsluitdijk/