web analytics

FADERPAARD

Ter gelegenheid van het 135-jarig bestaan van het Koninklijk Fries Paarden-Stamboek werd in januari 2014 een muziektheaterstuk gebracht met het Friese paard in de hoofdrol. De basis is een gedicht: IT FADERPAARD van Tsjebbe Hettinga.

Kijk:  http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2013/12/tsjebbe-hettinga/

Luister: http://www.youtube.com/watch?v=uoa99gPhc6w

en BEWONDER het Friese paard: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=947eeytP0bE

———————————————————————————————————————————————–

IT FADERPAARD: een muziektheatershow vol passie en poëzie. Een ode aan het Friese paard, met o.m.:

  • Brigitte Kaandorp, Théâtre du Centaure en Behind the Mask

  • Nynke Laverman, Sytze Pruiksma en Broken Brass Ensemble

  • Horse in a Bubble, Fryske Quadrille en Friezentrein

Liefhebbers van paarden, theater en muziek ontmoetten elkaar bij Faderpaard. Met dit spektakel kwam het Friese paard tien jaar na het succes van ‘Kening Lear’ overtuigend terug in het theater. Het was een verrassende mix van speciale acts met maar liefst 100 Friese paarden, poëzie, muziek en theater. Regisseur Jos Thie maakte er een sfeervolle voorstelling van;  een verhaal met als thema’s onder meer de seizoenen en het landschap. De traditionele paardensportonderdelen komen er in voor, zoals voltige en dressuur en het Friese Quadrille, maar ook poëzie en muziek. Zo werkte amazone Esther Liano aan een nummer met een grote zeepbel.Het was een poëtische voorstelling, maar er kwam bijvoorbeeld ook een overval op een postkoets in voor en de eerste rodeo met Friezen. Poëtisch kan ook heel leuk zijn. In de voorstelling werd zowel Fries als Nederlands en Engels  gebruikt.

Utjouwerij Bornmeer jout it gedicht Faderpaard fan Tsjêbbe Hettinga opnij út. De útjouwerij docht dat fanwege de foarstelling Faderpaard. Faderpaard wurdt sjoen as ien fan de wichtichste gedichten fan Tsjêbbe Hettinga. Hy skreau it nei oanlieding fan de dea fan syn HEIT, dy’t gek wie op it Fryske HYNDER.

De muzikale voorstelling FADERPAARD sloot aan op de jaarlijkse hengstenkeuring van het KFPS. Van 12 tot en met 14 januari vond FADERPAARD 2017 plaats. Dat werd drie dagen lang genieten van het Friese paard, met ook dit jaar weer twee geweldige concert-/showavonden, genaamd Friesian Proms. Een evenement waarin fokkerij, educatie en amusement samenvloeien met het Friese paard in een glanzende hoofdrol. Er gaan geruchten, dat deze paardenshow ook in 2018 zal worden opgevoerd in het kader van Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa.

 

.Bewonder hier het Friese paard  >  http://bit.ly/1e5yJVn

INFO > I-DOC.Fries Paard

HENGSTENKEURING. Voor de eerste keuring in december 2013 stonden er bijna 300 hengsten van ongeveer drie jaar paraat. Voor de tweede keuring van Friese hengsten kwamen donderdag 58 hengsten in de baan na 252 op de eerste keuring. Het klassement werd aangevoerd door Tsjalle 454, gevolgd door Pier 448, Beart 411, Dries 421 en Tymen 456. Na drie strenge ronden waren er nog 18 knappert over: de mooiste van de mooiste. De helft daarvan komt uit Friesland. 

14 januari 2017: De vijf jaar jonge Friese dekhengst Jurre 495 van stal Chardon in Jorwert is uitgeroepen tot algemeen kampioen van de Hengstenkeuring van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS). De hengst Nane 492 werd reservekampioen.

13 jannewaris 2018: It hynder Jurre 495 is foar de twadde kear op rige algemien kampioen wurden by de hynstekeuring fan it Frysk Hynstestamboek. 

 

– In de rechterkolom op deze website FANvanFRIESLAND (http://www.fanvanfryslan.nl ) kunt u een woord laten vertalen. Zo is FADER vader, PAARD is HYNDER en vader is HEIT.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2014/01/faderpaard/