web analytics

Inter-netjes

INTERNETJES in FRIESLAND

Mijn vrouw had op onze vakantie naar Portugal haar i-Pad meegesleept. “Daar is bijna nooit een Nederlandse krant en zó kan ik contact met de kinderen houden, foto’s sturen en dergelijke”. Maar in alle bezochte hotels bleek er geen wifi-verbinding te zijn ofwel het signaal op de kamers was zó zwak dat het gebruik van de tablet meer ergernis dan plezier opleverde.

Ook in de bezochte steden en dorpen bleek maar weinig goedwerkende verbinding mogelijk. En overal, in elk hotel of cafetaria is dan ook nog een ander wachtwoord nodig. Wij bedachten dat het op zijn minst slim zou zijn van de locale middenstand als er in een stad éénzelfde wachtwoord zou kunnen worden ingesteld.

Juni 2014. Weer terug op de Nederlandse thuisbasis, lezen we in de krant dat als eerste in Friesland het watersportdorp Langweer een gratis draadloos internetwerk instelt voor smartphones, tablets en laptops. In een beperkt gebied: dat wel. Maar met goed bereik in de (enige) winkelstraat en de aanleghaven wil men meer toeristen en watersporters naar Friesland lokken.

–   Het netwerk in Langweer wordt gevormd door 5 signaalversterkers waaronder “je zonder verbindingsproblemen met z’n tienen tegelijk gebruik kunt maken van één aansluiting” zo verklaarde Gerben Huisman van de provincie Fryslân. Gedeputeerde Sietske Poepjes maakt morgen bekend welke andere Friese toeristenplaatsjes eenzelfde gratis wifi-netwerk krijgen. Denkelijk is dat in Balk, Sneek, Heeg, Woudsend, Harlingen en Appelscha.

De voorziening ( kosten € 1500 per locatie, in totaal zo’n € 80.000) komt voor rekening van de provincie. Tenminste…de eerste drie jaar. de bovengenoemde Friese dorpen stonden niet niet te springen om een eigen gratis wifi-netwerk aan te leggen. Eind 2013 legde de provincie al zes ton subsidiegeld klaar voor draadloos internet in 47 toeristische kernen. Nu, bijna anderhalf jaar later, heeft slechts één dorp (Balk) een werkend wifi-netwerk. Daar komen de komende maanden mogelijk nog tien tot twintig dorpen bij. Het doel dat komende zomer in alle 47 plaatsen gratis wifi is aangelegd, wordt echter bij lange na niet gehaald.

Waar mijn vrouw zich in Portugal voor interesseerde was: de eigenheimse krant te kunnen lezen, met de kinderen te kunnen communiceren en om een vakantiefoto daarbij te kunnen versturen. Deze Provinciale voorziening is dus een aardige geste naar de toeristen. Maar of de gemeenschap daar zo’n profijt van heeft is de grote vraag. Of de Friese ondernemers er zo’n belang bij hebben is een nog grotere vraag. Want vele gemeenten wezen het aanbod af, ondernemersverenigingen meldden zich niet en de publieke gratis wifi werkt niet naar wens. En de (buitenlandse) toeristen zitten niet te springen om reclames van de lokale groenteboeren en een bedden-verkoper, maar wél om adressen voor Bed & Brôchje.

Sneek opteert om de eerste Europese stad te worden met een volledige iBeacon-dekking. De Lightcurb-beacon-app for Smartphones zijn gratis. 

Volgens de producent is het denkbaar dat naast toeristische en commerciële info ook algemeen-nuttige berichten op de apps worden geplaatst.

Maar misschien zal de toerist eerder op deze site info over Friesland opvragen om een beeld te krijgen van deze provincie.

Nieuwsgierig? kijk dan om te beginnen eens op de pagina’s      + Toerisme-FRIESLAND.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2013/06/inter-netjes/