web analytics

Dada in Dr8888.

Rondom 1920 vonden de nieuwe kunststromingen De Stijl en Dada hun weg naar Drachten door een bijzondere vriendschap tussen architect en kunstschilder Theo van Doesburg en twee schoenma-kers uit Drachten: Evert en Thijs Rinsema.

Theo van Doesburg is één van de oprichters van De Stijl, een avantgarde beweging in Europa. De Stijl omvatte een groepje kunstenaars die nieuwe eisen stelden aan alle vormen van kunst, maar vooral aan architectuur. Uitgangspunt was, dat vorm en materiaal worden teruggebracht tot het meest elementaire. Primaire kleuren werden gebruikt om de lijnen van de architectuur te door-breken en om evenwicht aan te brengen tussen horizontalen en verticalen.

Voor nul euro

De Stichting Van Doesburg Rinsemahuis heeft de woning Torenstraat 3 te Drachten voor nul euro van de gemeente kunnen overnemen, zodat de WOZ-waarde (125.000 euro) kan worden beschouwd als Smallingerlandse subsidie. Vervolgens kreeg de Stichting een subsidie van twee ton van de Provincie Fryslân.  Ook die twee ton is nog niet voldoende. De woning heeft veel achterstallig onderhoud. 

De woning wordt gerestaureerd naar de oorspronkelijke situatie, dus zonder centrale verwarming en nog met een pomp in de keuken.  De museumwoning kan worden bezocht, maar wordt voor bepaalde perioden ook ter beschikking gesteld aan kunstenaars om er mogen werken. ,,Daarvoor zoeken we mensen uit de verschillende disciplines waarin ook Van Doesburg actief was. Heel breed dus, van schilderen, typografie, poëzie tot muziek, dans en beeldhouwwerk.”

Juli 2012. Aanvraagformulieren voor een verblijf in het Van Doesburg-Rinsemahuis dienden uiterlijk 15 september 2012 door het Fonds Podiumkunsten ontvangen te zijn. Het Fonds Podiumkunsten zou de aanvragen doorgeleiden naar het Mondriaan Fonds. Aanvragen die na bovenstaande datum binnenkwamen zouden niet in behandeling worden genomen. 

Juli 2016. Zo mogelijk wordt het huis begin 2017 in gebruik gesteld. April 2017. De woning is nu pas in de steigers gezet voor een schilderbeurt.

Maart 2019. Na jaren het VDRH geadverteerd te hebben als tweede museum van Drachten-Dorp wordt het gerestaureerde pand vanaf 15 maart 2019 opengesteld voor het publiek. Voorlopig komen er eerst rondleidingen voor groepen op de vrijdagen om 11:30 en op zondagen om 14:30. Aanmelding via 0512-515647 van museumdrachten.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2013/04/dada-in-stijl/