web analytics

I-Doc.Pier Pander

PIER PANDER, op handen gedragen en verguisd. In Drachten geboren op een oude schuit ontwikkelde Pier Pander zich tot een beeldhouwer van grote klasse. Hij is deels onbekend of verguisd, maar tegelijkertijd wordt hij Nederlands. beroemste beeldhouwer genoemd. Maakte hij op het schip van zijn Friese ouders al beeldjes van hout, wortelen of stopverf…in Rome kon hij met steun van rijke landgenoten een groot atelier betrekken waar hij vele reliefs en beelden maakte met een sterk klassieke inslag.

Veel Nederlanders kennen als bekendste werk Pier Pander het portret van de jonge koningin Wilhelmina op de Nederlandse munt. Pier Pander was  in zijn tijd een van de bekendste en populairste Nederlandse kunstenaars, zowel nationaal als internationaal. In 1885 was hij de eerste Nederlandse winnaar van de Prix de Rome voor beeldhouwkunst. Hij werd een veel gevraagd portrettist van de Nederlandse en buitenlandse elite, waaronder politici, wetenschappers en culturele beroemdheden. Hij portretteerde naast koningin Wilhelmina ook andere leden van het Koninklijk Huis, zoals koningin Emma en prins Hendrik.

 

Pier Pander, bosnimf.

Pier Pander, bosnimf 1889, collectie Pier Pander Museum, Leeuwarden.

Vijf jaar na zijn dood werd in de Prinsentuin in Leeuwarden de Pier Pander Tempel opgericht met daarin zijn levenswerk: een beeldengroep. Het Pier Pander Museum was het eerste museum in Nederland gewijd aan één kunstenaar.

Pier Pander Tempel, Prinsentuin, Leeuwarden. Het Pier Pander Museum en de tempel zijn geopend van juni t/m september op zaterdag en zondag van 13.00 -17.00 uur.

Fryske keunst-gallery

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2013/02/i-doc-pier-pander/