web analytics

Kunst op straat in Smallingerland.

Kunst op straat in Smallingerland.

DRACHTEN –  vrijdag 30 november 2012

De gemeente Smallingerland gaat 34.500 euro uitgeven aan lichtkunst op het Museumplein in Drachten. Er is gekozen voor interactieve lichtkunst in de lijn van de cultuurnotitie MEEMAKEN, welke als rode draad de “drieslag” licht, geluid en experiment heeft. Vanuit deze gedachte wil de gemeente beeldende kunst inzetten in de openbare ruimte.

De lichtkunst zal zijn een lichtprojectie op de grond welke verandert op momenten dat mensen er over heen lopen. Om de projectie goed zichtbaar te krijgen, zal het plein “nieuwe tegels” krijgen. Het gaat om een projectievlak van 3.5 bij 5 meter.

Bijvoorbeeld: je ziet een foto van bladeren geprojecteerd, en op het moment dat je er overheen loopt ‘waaien die bladeren’ weg en verschijnt de onderliggende afbeelding. Er kunnen telkens nieuwe afbeeldingen worden ingevoerd en geprojecteerd, wat misschien een leuke uitdaging zou kunnen zijn voor locale kunstenaars. In afwachting daarvan worden eerst  maar de tien bijgeleverde standaard-afbeeldingen getoond, zegt men op het gemeentehuis.

De projector komt op 7 meter hoogte aan de gevel van de Drachtster Beleefbibliotheek, waardoor op de ( nog aan te brengen ) nieuwe betegeling van het Drachtster Museumplein een projectievlak ontstaat van ongeveer 5 x 3,5 meter. Nogmaals: deze Smallingerlandse culturele uiting ( 1 projectiepuntje ) zou € 34.500 moeten kosten.

– Zoals bij alle lichtkunst is het effect bij daglicht beperkt. Alleen door gebruik van een zeer sterke biemerlamp is vanaf de schemering een goed beeld te zien. Nu is het wel de vraag WAT de Gemeente als kunst en kunstwerk beschouwt en of die kunstwerken beschikbaar en ook geschikt zijn voor de buitenvloerse projectie, ook buiten het bebladerde en pleinbesneeuwde seizoen. Vooralsnog wordt gedacht aan het laten zien van door de projector-leverancier mee-geleverde standaard-plaatjes. Want de lokale (?) kunstenaars moeten natuurlijk eerst nog uitgedaagd worden. En die moeten de projectieplaatjes dan nog kunnen of willen aanleveren.

Maar die kunstenaars wachten vandaag de dag (augustus 2014) nog steeds op vriendelijke verzoeken om zich te laten inspireren. De beamer is ruim een jaar lang “getest”: HIJ DOET HUT NOU. Er is een pauwblauw trapezium van ongeveer 3 x 4 meter te zien en soms een mee-geleverd fabrieksvideootje.  Af en toe is er zo IETS VAN REURING EN MEER BLAUW OP STRAAT. Dát wel, natuurlijk.

Maart 2017; Bijna constant was er niets of niets van belang te zien onder de beamer.

 

Bijvoorbeeld van dit fotovers?

 Of dit beeldgedicht?

En om maar eens wat herfstblaadjes uit de opslag te halen……..

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/12/14168/