web analytics

12-12-’12 12:12 (meer dan 1212 bijdragen op FANvanFRIESLAND)

Ik heb het niet zo op de Kerstman. Koud is Sinterklaas door de commercie weggebonjourd of de kerstklaas moet weer komen opdraven.
 
Kan de goedheiligman nog uit de voeten op z’n trouwe schimmel Amerigo, de Kerstman moet hier laarzen aan en maar gaan lopen. Want medio december ligt er nog lang niet dát pak sneeuw voor een arrenslee. En eentje op wielen is echt geen gezicht.
 
Zou de Sint er alleen moeten zijn voor de armen en speciaal voor hun kindertjes, in de praktijk treedt hij zelfverrijkend vooral op voor volwasssen rijken en kroost, maar blijven de armsten in de vrieskou staan. Bij het kerstgebeuren zijn zeker ouderen het kind van de rekening.
 
Daarom houd ik me maar bij een simpele kerstboom met lichtjes tegen de duisternis, maar dan zonder pakjes. Want juist in familiale gezelligheid bekruipt me toch een “reli-gevoel” plus het besef dat het jaar ten einde loopt. Dat de klok de tijd wegtikt: dat elk leven ( ook het mijne) eindig is. En dat het zinnig is je te bezinnen op de zin van je leven en wat te doen met de rest daarvan. Zo van: wat doe je? Plukken of bukken?  Een soort gevoel van  “christmas carrol in crisis-tijd”, als U begrijpt wat ik bedoel.
 
Enkele gasten voorspellen het einde der tijden op zeer korte termijn. Anderen stellen, dat het twaalf voor twaalf of later is en té laat om milieu-rampen nog te kunnen keren. Intepreteurs van de oude Maya Kalender stellen dat uitgerekend op vrijdag de 21e december  2012 het einde van het huidige tijdperk zal zijn ofwel het begin van een nieuwe cyclus van evoluties van de planeet aarde, de mensheid en de kosmos. De oude Maya’s informeerden zo de moderne wereld om zich voor te bereiden op een enorme transformatie van de mensheid.
 
Ikzelf hang niet zo aan het verleden, want dan sta je immers niet met beide benen op de grond. En een massa mensen hebben lak aan dit soort voorzeggingen. Ze hebben tenminste vertrouwen in de toekomst. Er wordt dus alom getrouwd, op 12-12-’12 , misschien wel 1212 stelletjes om 12 uur en 12 minuten.
 
 
Daarom post ik voor vandaag, de 12e van de 12e tweeduizend en 12  deze bijdrage in een bijzonder jaar. op een bijzondere dag en een bijzonder tijdstip: om 12 uur 12.  
Om je, zoals bij een mooi opgetuigde kerstboom, ook het bijzondere van deze website te laten zien, hierbij een overzicht in interne links:

 

01  Friese SPREEKWOORDEN (30 dozijn)

02  Gedichten uit Friesland

03  Geschiedenis van de Friezen

04  Friesland, land van rust en ruimte…(foto’s)

05  Tweetalige grapkes

06  Liederen uit en over Friesland

07  Columns, wel en niet over Friesland)

08  Friese voornamen (Foarnamme Fryske Foarnammen)

09  recepten uit Friesland

10  MAILHITS, onderliners in FANvanFRIESLAND

11  Informatie-documenten

12  Spreuktegels

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/12/1212-1212/