web analytics

stoofpotje rundvlees

Hier in Fryslan zijn we verliefd op stoofvlees. Want vroeger, bij de slacht, was er een overdaad aan vlees. Dat kon worden gedroogd en gerookt, ingezouten, maar natuurlijk ook vers bereid. Daarbij is stoofvlees niet te versmaden. Zelf mag ik graag koken. Mijn favoriete gerecht is een stoofpotje sucadelappen met ui, wortelpartjes, een paar blaadjes laurier en een forse scheut rode wijn. Hierbij passen penna’s. Het gezondste is afgekoelde en weer opgewarmde penna.

 

STOOFPOTJE

Recept:  PRUTTELPOTJE RUNDVLEES / WORTELEN

 

Het is vanzelfsprekend voor de Friezen om ‘s winters gerechten op tafel te zetten, waarin aardappelen, uien, wortelen en rundvlees zijn verwerkt. Zoals: haché met aardappelen, stamppot wortelen/uien/aardappelen met een gehaktbal.

Hier een alternatief. De piepers zijn vervangen door penne.
Benodigd voor 2-3 personen:
200 gram uien
250 gram winterwortelen
400 gram stoofvlees, bv. sucadelapjes
150 gram penne rigata
200 gram margarine
Verder: naar smaak en behoefte: 1 teen knoflook, ongeveer 5 laurierblaadjes, 1/2 blokje kipbouillon, 2 eetlepels herbes de Provence, rode wijn, zout, ketchup, poederjus, ketjap manis, allesbinder.

werkwijze: Doe de margarine in een BRAADPAN, schil de uien,snijd ze in blokjes en fruit ze op hoog vuur kort samen met het fijngesneden teentje knoflook. Haal de halfgare ui met een schuimspaan uit de pan.
Snij het vlees ( zonder vel en vet ) in duimdikke brokken en braad de stukjes in gedeelten rondom licht aan. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan. ( eventuele afsnijresten vel en vet braad ik óók even aan voor ons vleesminnend hondje).
Blus de inhoud van de pan af met een flinke scheut rode wijn en roer flink door. Breng al het vlees terug in de pan met de blaadjes laurier en weinig zout, dan de uien en twee eetlepels herbes de provence. Giet meer wijn op tot de massa bijna onder staat. Laat de pot een half uurtje stoven op laag vuur.
Roer het vlees om en maak een toplaag van schijfjes winterwortel ( ca. 4 mm dik ). Laat de inhoud van de pan op een zeer laag vuur nog tenminste 2 uur lekker pruttelen. Roer af en toe om tot de vleesbrokjes (en de wortelen ) gaar zijn.
Tenslotte naar smaak toevoegen en doorroeren: een scheutje ketchup, scheutje ketjap ( misschien een slokje wijn voor jezelf ? ), een klein zakje poederjus of wat allesbinder.
Intussen in kokend water met een half kipbouillonblokje opzetten : 200 gram penne met een druppie olie. Zacht laten koken tot deze beetgaar zijn.

Eet smakelijk. Meer lekkers vind je op deze site en op de “side fan Lekker-Frysk”.


 

Anna Liese- Taal is levend als een plant: zonder verzorging en voeding gaat ie van kant.

Touché- Iemand die z’n taal niet voert wordt de mond gesnoerd.

 


 

Fijn dat je weer even tijd nam voor een kijkje op www.fanvanfryslan.nl
Wat prachtich datst hjir eefkes omstrúnst.

Blijf kijken man, er komt nog VEEL meer an.    Bedankt en….OANT SJEN.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/11/stoofpotje-rundvlees-stoofpeer-aardappelpuree/