web analytics

Leeuwarden door naar de tweede ronde CULTURELE HOOFDSTAD van Europa.

 

 

En is er een jarenlange groei nodig om de cultuur in Ljouwert en ommelanden op te vijzelen boven dat van Eindhoven en Maastricht. September 2013: De planvorming staat in de parkeerstand, de plannenmakers gaan in de winterslaap.: 2014 wordt het jaar voor bezinning en vanaf 2015 moeten er dan concrete initiatieven ontstaan. Dan moet er worden gesnoeid in budget én het aantal evenementen.

Citaat:”  It liket as mienen de lju dat it mei praten wol te dwaan is: der wurdt in slompe jild útjûn oan it profilearjen fan ambisjeuze doelstellings , mar de útfiering fan mear kultuer is in oar ding”.

Ofwel: de ambities zijn groot en…..maak die maar eens waar.

10 maart 2014. De grote zaal van de Leeuwarder schouwburg De Harmonie zit stamppotvol mienskip met onbeantwoorde vragen. En die lacune zal voorlopig blijven, waardoor een opborrelende creativiteit vooralsnog geen concrete vorm zal kunnen krijgen. De organisatie en financiering voor CH2018 is nog lang niet rond.

September 2014. De organisatie om Ljouwert genomineerd te krijgen zal worden omgezet in een nieuwe organisatie om van onderopkomende ideeën in concrete businessplannen te wringen. Een jaar na de nominatie ligt het eerste plan binnen de beperkende dremplels van de plannen-voor-plannenmakers op de plank. namelijk dat van architecte Nynke Rixt Jukema to Feel the Night: een helder plan om de Fryslân donkerder te maken.*)  Als het startkapitaal niet helemaal is of wordt opgesnoept door de organisatie is er straks het bureau STIPE om die vraag te stellen ten behoeve van projecten van initiatiefnemers die het echte culturele klusje moeten klaren. En dát voorbij de drempels en binnen de lijnen van de plannenmakers van missie-paters als CEO Ton van Dijk.  Tja: de Leeuwarden binnenstad moet in 2018 tenminste een half jaar en voor  zeker 12 uur der dag interessant zijn voor de verwachte drommen binnen-en buitenlandse cultuurliefhebbers.

*) Het idee van Nynke is om in 2018 mensen bij helder weer naar de duistergebieden in Friesland te lokken voor een vallende ster of zo. BUITEN het felverlichte Leeuwarden dus…..en buiten de duisterheid van een wolkenpak.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/11/leeuwarden-door-naar-de-tweede-ronde-culturele-hoofdstad-van-europa/