web analytics

I-DOC. Workum

 

Workum – Schilderachtig Stadje

 

Workum ligt in het toeristische gebied aan de Friese Kust, een ideaal vakantiegebied dat volop vakantieplezier biedt voor iedereen. Op een relatief klein oppervlakte treft men zeer gevarieerd landschap met de bossen van Gaasterland, de bekendste Friese meren en groene weilanden met de zwart-wit bonte koeien. In dit landschap liggen prachtige historische steden en dorpen, met zeven van de Friese Elfsteden. Dankzij de rijke historie zijn er vele bezienswaardigheden in dit gebied.

Stillevens met een menselijk verhaal. Dat kon niemand zo goed schilderen als Jopie Huisman. Drie populaire zeilraces in een week. Gegarandeerd feest. Een pottenbakker die het trouwservies van Koningin Beatrix en prins Claus maakte. Dit alles is slecht een tipje van de sluier van wat Workum te bieden heeft.

 

Het stadje Workum ligt in de Zuidwesthoek van Friesland en is één van de oudste stadjes van deze provincie. Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden.
De oude binnenstad van Workum nodigt zeker uit voor een wandeling: het is een attractie op zich. Vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar. In het historisch stadhuis vindt u „It Kasjot‟. Landlopers, dronkenlappen en criminelen brachten soms veel tijd door in deze houten strafcel. Het is nogal een contrast met het versierde plafond en goudleren behang in de Oude Raadszaal. Op het plein De Merk, gelegen in het hart van de stad, is het zomers heerlijk toeven op de vele terrasjes. U vindt hier de Boterwaag uit 1650.

Ver boven de weilanden uit, domineert de stoere Gertrudiskerk de oude stad Workum. Die kerk is de trots van de Workumers, want samen met andere oude gebouwen, zoals de 17e eeuwse boterwaag, het excentrieke middeleeuwse stadhuis en veel statige woonhuizen, vormt de kolossale Grote- of St. Gertrudiskerk het intieme hart van Workum. De Gertrudiskerk is bovendien de grootste gotische kruiskerk van Friesland.

 

• Door de ligging aan het IJsselmeer is Workum erg in trek. Jongeren zoeken vaak het water bij Workum op om te kitesurfen en te windsurfen. Een aantal kilometers ten noorden van Workum ligt Makkum. Hier kunt u heerlijk paraderen over de boulevard of neerstrijken op het strand. In Makkum is de befaamde aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar gevestigd. Als u hier een bezoek brengt, moet zichzelf bedwingen om een prachtige vaas mee naar huis te nemen.

Tips:

Tankstop en De Hoop. Kent u het karakteristieke Workumer aardewerk? Pottenbakker Aurora maakte het trouwservies van prinses Beatrix en prins Claus. Vergeet verder niet het Museum Warkums Erfskip, Museum Kerkelijke Kunst en Museum “Tankstop”. U kunt ook een bezoekje brengen aan de scheepstimmerwerf „De Hoop‟. De oude werf ligt naast de oude zeesluis van Workum. 

Jopie Huisman Museum Noard 6, 8711 AH Workum . Uiteraard mag u bij een bezoek aan Workum het Jopie Huisman Museum niet voorbijlopen. Deze Friese oud ijzer- en lompenkoopman tekende en schilderde zijn handelswaar, stillevens van met een menselijk verhaal. Het Jopie Huisman Museum is geheel gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman.

Het is bijzonder dat de veelal realistische werken van meet af aan niet alleen traditionele kunstliefhebbers trekken, maar ook een groot, breed publiek dat geraakt wordt door de filosofische kracht van het werk. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven; het is de menselijke maat die de rode draad vormt in het veelzijdige oeuvre.

Zie:  I-DOC.Jopie Huisman

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/06/i-doc-workum/