web analytics

MOOI LEUK (column)

                                                                                                       

Ik ben nogal gevoelig. Taalgevoelig, voor sommige woorden. Overgevoelig, allergisch zelfs.

Zoals voor het woordje LEUK. Je zult vast wel eens reactiemogelijkheden hebben gezien onder de kop: DIT VIND IK LEUK.  In ontelbare bijdragen en in ontelbare reageer-acties daarop wordt ook iets LEUK gevonden. Te hooi en te gras: een leuke avond, een leuk boek, een leuke jongen. Winkelen is leuk, zelfs tanken blijft leuk, een foto is leuk, een weblog is leuk….

Alles moet tegenwoordig ge-like-d worden. Hetzelfde zie je met MOOI. De wereld is mooi, Limburg is mooi, Zutphen is mooi, dat meisje is mooi, dat bloemstuk is mooi, het is een mooi gebaar…….

Nu is het merkwaardige dat die beide woordjes inhoudloos zijn, juist omdat ze op vrijwel alles kunnen slaan. Wordt er bijvoorbeeld iets verteld over een pas verschenen boek en de reactie op het artikel is: EEN LEUK BOEK, dan kan sowieso het woordje EEN worden geschrapt. En omdat over een BOEK werd geschreven kan ook dat woordje vervallen. Blijft over LEUK. Maar wat is leuk in dit verband? Interessant? Spannend? Romantisch? Goed geschreven?

Kortom: een dergelijke reactie is betekenisloos en daarmee volkomen onzinnig. Zoals zovele Twitter-bijdragen als: Goede morgen.  Eerst maar koffie zetten. Ik ga nu stofzuigen. Ik moet eten koken. Wel te rusten. Tot morgen.

OOK ONZIN, omdat het NIEMAND interesseert wat de schrijver of schrijfster uitspookt of twee jaar geleden heeft gedaan om 10 uur 10.

Ter bestrijding van deze zinloze internetvervuiling is er nu de vereniging BGM&L ter Bestrijding Gebruik MOOI & LEUK . Iedereen wordt uitgenodigd om een intelligenter, passender alternatief te plaatsen bij elke internet-eruptie waar LEUK of MOOI wordt gebruikt….totdat die woordjes een LIJK zijn.

V   vind ik leuk.

V    vind ik niet leuk

 

Hierbij nog de leuke column van Nynke Sietsma:      http://www.omropfryslan.nl/nijs/636543-kollum-leuk

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/03/mooi-leuk-column/