web analytics

Eerste kievitsei gevonden: voorbode van de lente. I-DOC.Ljip-aai, kievitsei.

In Friesland mag in het voorjaar weer naar kievits-eieren worden gezocht. Friesland is het enige gebied in Europa waar die eieren ook mogen worden geraapt.

Bij Oudehaske in Friesland is het eerste kievitsei gevonden. Het ei werd in een veld ten zuidwesten van Heerenveen gevonden en geraapt door vogelwacht Jan Oosterman. 

Hij ontving de Sulveren Ljip (zilveren kievit)  van burgemeester Looman van Skarsterlân. Het in Friesland gevonden eerste kievitsei is ook vandaag traditiegetrouw aangeboden aan de commissaris van de Koningin. Hierbij nog de link naar een oude bijdrage over deze mooie Friese traditie:  http://bit.ly/nLtU97

Intussen is het zoeken van kievits-eieren strikt gereguleerd. Je moet een zoekbewijs hebben, toestemming van de boer en er mogen dit jaar niet meer dan 5939 kievits-eieren worden geraapt.

 

De Raad van State wees het bezwaar af dat Faunabescherming had gemaakt tegen de ontheffing van het verbod (op het rapen van kievitseieren) door het Friese provinciebestuur.

De ontheffing voor het zoeken en rapen van kievitseieren was al in 2008 verleend en later twee keer aangescherpt. Zo moeten nu alle gevonden eieren per sms worden geregistreerd, waarna de vinder bericht terugkrijgt of en hoeveel eieren geraapt mogen worden.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/03/eerste-kievitsei-gevonden/