web analytics

2012 Elfstedentocht op Valentijnsdag ?

6 februari 2012.  Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

 

Elfstedentocht op Valentijnsdag?

Focus op oplossen problemen Zuidwesthoek.

Klik om te vergroten
De toppers van de Elfstedentocht van 1997 naderen de finish in de Bonkevaart (Bonkefeart).
LEEUWARDEN (NL) – Als het ijs op de Elfstedenroute in het huidige tempo blijft groeien — gemiddeld 1 cm per dag — kan op Valentijnsdag, dinsdag 14 februari 2012, de 16-de Elfstedentocht op de schaats worden verreden.

De laatste Elfstedentocht werd op 4 januari 1997 gereden. Er deden 16.688 schaatsers mee: 16.387 toerrrijders (11.526 haalden de eindstreep) en 301 wedstrijdrijders, waarvan 122 binnen de tijd binnenkwamen. De wedstrijd voor de heren werd gewonnen door Henk Angenent. Bij de dames werd Klasina Seinstra nummer één.

Klik om te vergroten

Zal Chris Zegers, hoofdrolspeler in De Hel van ’63, van de partij zijn bij de zestiende Elfstedentocht?

Super ijs in Noord-Friesland

In de noordelijke helft van Friesland is de conditie van het ijs uitstekend, zo bleek zondagavond 5 februari 2012 tijdens een geheime bijeenkomst van de 22 rayonhoofden van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.  Zelfs in Harlingen ligt de Elfsteden schaatsroute dicht.

Heel anders is de situatie op de Friese meren in het zuidwesten van de provincie Fryslân. 20 tot 30% van de 200 km lange schaatsroute ligt daar. De ijsvloer is er slechts 2 tot 10 cm dik. Elke nacht komt er een cm bij. Er zijn ook nog open stukken. Die ondergaan een ijstransplantatie. Het ijs wordt geveegd waar het kan. Daarvoor is 8 cm dik ijs nodig. Als het pittig blijft vriezen, de sneeuw geruimd kan worden en de wakken kunstmatig gedicht, zou de Elfstedenroute op dinsdag 14 februari of woensdag 15 februari de gewenste ijslaag van 15 cm dik kunnen hebben.

 

Gaasterland probleemgebied

Gaasterland, met name het riviertje de Luts door de bossen en de Sleattemer Mar, het Slotermeer, is in de picture als probleemgebied. “Mocht de Luts niet berijdbaar zijn, dan denken we aan een by-pass via de Fluezen (Fluessen),” zei ijsmeester Jan Oostenbrug op de eerste persconferentie van de organisatie van de Elfstedentocht op de schaats.  “De sneeuw van vrijdagmorgen 3 februari had niet moeten vallen. Maar we doen er alles aan om de route in goede staat te krijgen.”

Het rayonhoofd van Balk zakte 5 februari nog door het slechts 4 cm dikke ijs op het Slotermeer. De ijsspecialist van Sloten, het kleinste Elfstedenstadje, durfde het meer 6 februari nog niet over te steken, zo dun was het ijs op het brede meer.”

Week van tevoren

Voor een Elfstedentocht met ruim 16.000 wedstrijd- en toerschaatsers is een ijsvloer van minstens 15 cm noodzakelijk. Volgende week, vanaf 14 februari, kan het dus zover zijn. Op de persconferentie in de Friese hoofdstad zei voorzitter Wiebe Wieling van De Friesche Elf Steden-vereniging, dat de datum waarop de Elfstedentocht wordt gehouden een week van tevoren zal worden aangekondigd. Waarschijnlijk maakt het bestuur van de vereniging woensdag 8 februari bekend wanneer “it oan giet”.

Er worden 1,5 tot 2 miljoen mensen verwacht. Veiligheid boven alles, bezweert voorzitter Wieling. “Als er één of twee rayonhoofden vinden dat het houden van een Elfstedentocht onverantwoord is, dan gebeurt het niet.”

 

Klunen

Het bestuur wil het aantal klunplekken, plaatsen waar je op de schaatsen lopend van en naar een goede ijsvloer moet, beperken tot het minimum. IJsmeester Oostenbrug: “Ik ben een marathonloper, maar het is niet bedoeling dat we de Elfstedentocht gaan lopen.”

 

Klik om te vergroten
De Elfsteden tegeltjesbrug bij Gytsjerk.  

 

Info overnachtingen: www.elfstedenroute.nl en www.frieslandholland.nl

Info organisatie: www.elfstedentocht.nl

Info officiële weerman van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden: www.pietpaulusma.nl

Info Elfsteden fiets- en vaararrangementen: www.frieslandhollandtravel.nl

Info Gaasterland: www.gaasterlandtouristinformation.nl

Info Friese Meren: www.friesemerenholland.nl

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/02/test/