web analytics

Is it safier? EINDELIJK weer een ELFSTEDENTOCHT ?

 

Met eerst een links-klik en dan een rechts-klik op de foto hierboven schaats je naar het E-mailformulier voor

HET NIEUWE E-MAILEN

In 1909 werd op initiatief van sportpromotor Pim Mulier de eerste officiële Elfstedentocht gehouden. De tocht werd georganiseerd door de Friese IJsbond. Er beginnen 23 schaatsers aan de tocht, 9 van hen halen de finish. De winnaar van deze allereerste echte Elfstedentocht is de theologiestudent Minne Hoekstra. Hij was bijna 14 uur onderweg om van Leeuwarden naar Leeuwarden te komen.

Vereniging De Friesche Elf Steden

Twee weken later richt de Leeuwarder advocaat Mindert Evert Hepkema samen met een paar kompanen de Vereniging De Friesche Elf Steden op. De eerste Elfstedentocht die de vereniging kan uitschrijven is in 1912. Het wordt een wedstrijd én toertocht.

Zwaarste tocht in 1963

In totaal werden er in de twintigste eeuw 15 Elfstedentochten gehouden. De zwaarste was die van 1963, die in zware sneeuwbuien werd verreden. Bij de start vroor het 18 graden celsius en niet meer dan 1 procent van de deelnemers haalde de finish. De laatste tocht van de eeuw, in 1997, was een stuk gemakkelijker. Winnaar Henk Angenent volbracht de tocht in bijna de helft van de tijd van de eerste winnaar in 1909.

Beeldmerk voor de provincie.

En zo is de Elfstedentocht uitgegroeid tot een superevenement. In 1997 staat er 250.000 man publiek langs het ijs en niet minder dan 9 miljoen mensen zien de gebeurtenis op de televisie. Elementen als Blikvaart, Bartlehiem, en Bonkevaart zijn rituelen in de beleving van deze Friese wintersensatie. De Elfstedentocht is een beeldmerk geworden voor de provincie.

Tegenwoordig is er bijna geen sport of er is een eigen Elfstedentocht-variant: fietsen, wandelen, roeien. Het kan allemaal over een ruim 200 kilometer lange route.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/02/eindelijk-een-elfstedentocht/