web analytics

GROTE aardgasvondst bij Dokkum Friesland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft vorig jaar bij het Friese plaatsje Ee op een diepte van 3900 meter een aardgasbel van 4 miljard kubieke meter angetroffen. Dat is de grootste vondst voor de NAM sinds 1995. De vondst kan voorzien in het gebruik van 2,5 miljoen huishoudens.  De put werd al aangeboord tussen augustus en oktober 2011.

De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren „Synergy‟ vanaf een nieuwe locatie gelegen aan de Tibsterwei in Ee, gemeente Dongeradeel (Friesland). Het nieuwe gasveld, Metslawier-zuid, werd aangeboord op een diepte van 3932 meter en ligt tussen de twee gasvelden Metslawier en Oostrum waar NAM al uit produceert. NAM verwacht 15 jaar lang gas te kunnen winnen uit dit nieuwe gasveld.

Het Metslawier-zuid gasveld hoort bij een van de honderden kleinere gasvelden in Nederland. Ongeveer 40% procent van alle gasproductie uit Nederland komt uit dit soort relatief kleine gasvelden op land en op zee. De overige gasproductie komt uit het grote Groningen-gasveld („Slochteren‟). De overheid heeft in 1974 het  „kleine velden beleid‟ ingevoerd om het Groningen-gasveld te sparen en het opsporen en winnen van andere gasvelden te stimuleren. Zonder die kleine velden zou het Groningen-gasveld nu al bijna leeg zijn geweest terwijl er nu nog zeker 50 jaar gas uit kan worden gewonnen.

Het gasveld is groter dan de NAM aanvankelijk had verwacht. Dat komt doordat de gasbel veel dikker is dan werd aangenomen en het gesteente een grotere doorlaatbaarheid heeft. Daardoor kan er uit een veel groter gebied gas naar de bootput stromen. Het gas uit het gasveld Metslawier-zuid levert een forse bijdrage om de gasvoorziening van Nederland op peil te houden. NAM is de operator van het Metslawier-zuid gasveld. EBN heeft namens de Nederlandse Staat een belang van 40% in dit project.  De feitelijke gasproductie op deze nieuwe locatie is gepland voor de komende zomer.

 

info over Ee: http://www.dorp-ee.nl/

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2012/01/grote-aardgasvondst-bij-dokkum-friesland/