web analytics

remake: Friese TURFGEROOKTE worst.

Friesland is niet alleen een land van RUST en RUIMTE maar óók van overheerlijke producten als:

TURFGEROOKTE WORST,
ORANJEKOEK,
BLEU de WOLVEGA.

Geloof me: deze lekkernijen zijn niet alleen puur Fries en ambachtelijk gemaakt maar ook nog hemels van smaak.

Vandaag iets over de echte Friese turfgerookte worst.

cadeautje

Ik koop deze lekkernij bij Genk Biesma, de ambachtelijke slager uit het Friese Opeinde nabij Drachten. Elke dinsdag wordt de combinatie van 80% rundvlees en 20% varkensvlees vermengd met een speciaal vleeskruidenmix. De kruiden trekken dan volledig in het vlees. Vierentwintig uur later wordt de massa nogmaals doorgekneed en in de vellen gestopt. Twaalf uur lang hangen de worsten daarna in de droogkast.

Vervolgens wordt er gerookt, heel langzaam, gedurende twaalf uren. Het roken van worst ( of vis ) met laagveenturf levert de beste smaak én geur. Helaas wordt er in Nederland geen turf meer gestoken zoals vroeger wél het geval was. Maar slager Biesma (niet voor niets hofleverancier) liep jaren geleden toevallig eens tegen een hele grote stapel heel oude turven aan. Vandaar.

Ik kan het niet laten: meteen als ik wat van die worst heb gekocht MOET ik er even heel innig aan gaan ruiken. Geweldig, wát een heerlijke geur. Je zult begrijpen, dat onze hond Murphy van déze worst geen kruimeltje krijgt. AMMENOOITNIET.

Bewaren van Friese turfgerookte worst: dát is een probleem. U zult de worst willen OPETEN en niet bewaren. Want behalve de geur is ook de smaak ervan buitengewoon lekker. Slager Biesma zal de worst daarom voor u gratis luchtdicht verpakken ( sealen).

Info over turfgerookte worst: http://www.slowfood.nl/index.php?page=105

Wil je meer weten over het roken van vlees of vis mbv TURF? Kijk dan op: http://zalmroken.nl/index.php/roken-is-een-kunst

Een volgende keer vertel ik U iets over een ander hemels gerecht: de echte Friese ORANJEKOEK van de warme bakker.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/10/remake-friese-turfgerookte-worst/