web analytics

2011: Rinsema-jaar in Smallingerland. I-Doc.Rinsema.

2011 Is door Drachten-Smallingerland en het Museum Dr8888 uitgeroepen tot Rinsema-jaar. Vandaag wordt over de gebroeders Rinsema een tentoonstelling geopend in het Drachtster Museum aan het Museumplein.

Stilleven. Thijs Rinsema.

Museum Dr8888 eert zijn twee “vertegenwoordigers van de internationale avant-garde” met een  overzichtstentoonstelling. Thijs en Evert Rinsema waren begin twintigste eeuw werkzaam als schoenmaker in Drachten. Daarnaast waren zij actief als respectievelijk schilder en schrijver. Onder invloed van Theo van Doesburg, de oprichter van de kunststroming De Stijl en deelnemer aan het Dadaïsme, ontwikkelden ze zich dusdanig dat ze kunnen worden gerekend tot de internationale avant-garde.

Van de kunstschilder  Thijs Rinsema zijn nu werken te zien die nog nooit publiekelijk werden getoond. Via Google-AFBEELDINGEN ( http://bit.ly/ub9v33 ) kunt u een indruk krijgen van zijn bekendere werk.

Van zijn broer Evert is een selectie van 500 aforismen *) in een NIEUWE bundel uitgegeven met de titel: DENKBEELDEN van EVERT RINSEMA.  Een voorbeeld uit die denkbeelden:

Bepaald lijden sluit in

beperking van lijdensduur.

Uit die nieuwe bloemlezing koos ik dit aforisme:

DE DAAD IS DE VERLOSSER DER GEDACHTE

Ik ontdekte later in die nieuwe bundel nog één mij toch wel aansprekend aforisme :

“Er schuilt heldenmoed in ons liefhebben. Wie steeds bescheiden is, wordt nooit veroveraar”.

Tja. Ook al verouderd. En wat moet men nu nog met:

“Het gevoel van het te kort is door haar verwekking van activiteit natuurlijk gevoel of gevoel van waarheid”

 

-De aforismen van Evert passen in dat tijdgewricht. Als ze nu geschreven zouden zijn, zou ik zeggen: “Schoenmaker Rinsema, hou je bij je leest”.

Hedendaagse aforismen kun je vinden op deze website in het menu onder de header (Friese spreekwoorden) met de zoekterm SEI-SISWIZEN in het zoekvak gezet. En natuurlijk in mijn meest recente weblog >  + mailhits

 

 

portret van evert Rinsema door Van Doesburg.

Oude bundels:

  • Verzamelde volzinnen van Evert Rinsema. Leiden: De Stijl, 1920.
  • Wat ik dacht. Assen, 1947.
  • De mens is van nature hoekig. Bergen: Van der Wal, 1980.
  • Wat achterbleef. Volzinnen. Woubrugge: Avalon Pers, 1982.
  • Verwaaide bloemen. Gedichten en gedachten. Drachten: Streekmuseum “It Bleekerhûs”, [1983].
  • Woorden op laag-water. Drachten: [eigen beheer], 1984.
  • Geeft uw bloemen als u bloemen hebt, geleidelijk en langzaam water… [Woubrugge: Avalon Pers, 1995]

De overzichtstentoonstelling Thijs/Evert Rinsema Avant-garde in Drachten was te zien vanaf 30 oktober 2011 t/m 18 maart 2012 in Museum Dr8888.
Tegelijk met de opening van de tentoonstelling werden de boeken Thijs en Evert Rinsema Eigenzinnig en Veelzijdig en het boekje Denkbeelden van Evert Rinsema gepresenteerd. Beide boeken zijn geschreven door Thijs Rinsema jr.

Info:  http://www.museumdrachten.nl/exposities/rinsema/thijsevert-rinsema-avant-garde-in-drachten

29 maart 2012. De toegang tot de tentoonstelling is verlengd tot 23 april. Museum Drachten heeft vandaag de 10.000ste bezoeker ontvangen voor de tentoonstelling Thijs/Evert Rinsema avant-garde in Drachten. De beide boekwerken zijn uitverkocht , maar worden herdrukt. 

*) aforisme: Een kort kernachtig gezegde die een levenswijsheid bevat: pittige proza met een krachtige gedachte.  In vergelijking met de spreuk,spreekwoord, slogan en oneliner is het aforisme persoonlijker: te vergelijken met de poëtische senryu. Deze website is ermee gevuld. Voor een item kun je het zoekwoord invullen in het zoekvak rechtsboven.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/10/2011rinsema-jaar-in-smallingerland/