web analytics

I-DOC.Ameland

 

Ik heb een speciale band met Ameland. Want mijn ouders verhuisden met mijn jongste zus nog naar dat Friese Wadden-eiland toen mijn vader 70 jaar werd. Er was in het begin veel hulp nodig, want de oude woning die gekocht was moest worden opgeknapt. Maar daarvoor én heel lang na die verkassing konden wij op Ameland in diverse onderkomens van tent tot hotel echt genieten van het gevarieerde landschap.
 

Slechts drie kwartier varen over het Wad en je bent in een andere wereld. Die wereld heet Ameland, het mooiste Friese eiland en Nederlands mooiste stukje buitenland!

Een wereld van natuur, cultuur, rust en ruimte
Een wereld waar de natuur nog echt is
Een wereld waar eb en vloed het ritme bepalen
Een wereld om eindeloos over het brede strand te lopen
Een wereld die uitnodigt om gezond en actief bezig te zijn
Een wereld waar tijd is voor jezelf en anderen
Een wereld waar je dat doet wat je zelf wilt
Een wereld met uitgestrekte bossen en gezellige dorpjes
Een wereld om steeds terug te keren

Aanrader voor een dagtocht: Ameland is ook vanuit de Randstad snel en gemakkelijk bereikbaar. De auto mag mee, maar het is beter deze in het Friese Holwerd te laten staan en op het eiland in de hoofdplaats Nes een fiets te huren. Heel sportief en avontuurlijk is natuurlijk het WADLOPEN: het onder leiding doorwaden van het wad bij eb.

Actief op pad? De schelpen van het fietspad door bos en duin knerpen onder je banden. Op het zonnige terras in het dorp hangt de heerlijke geur van koffie en appelgebak……Op Ameland kan dat allemaal!
Mijn vrouw en ik houden nu van rustig genieten. Lekker in de zon met het lijf in het warme zand, een windje in het haar, luisteren naar het geroep van de meeuwen en het ruisen van de branding.

En met deze haiku in gedachten:

As ‘t der west hast
hast oan twa wurden genôch:
ûnferjitlik moai.
 
Wie hier is geweest
heeft aan twee woorden genoeg:
onvergetelijk mooi.
 

 
Op Ameland gaat 65+ GRATIS met de bus.
 

Sniewite skulpen
de iene nei de oare,
beide bûsen fol.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/09/i-doc-ameland/