web analytics

HOERA TV

 

Hoera. Nederland is een MULTI-cultureel land. Geweldig.

Speciaal voor toeristen en andere gasten uit Engelstalige werelddelen, heeft de Hollandse televisie een aardig zomerprogramma samengesteld. Om die buitenlandse luitjes zich thuis te laten voelen. Die gasten kunnen dan maar van dit gratis TV-pakket genieten.

Laten we eens kijken naar de titels van een willekeurig dagelijks aanbod van niet-ABN gesproken programma’s vantussen de reklame-blokken.:

Off the map, Rookie Blue, Law & Order, Cold Case Bones, Modern family, Dirty Sexy money, Caroline in the City, The Young and the restless, Teleshop, Sneak preview, Covert affairs, CSI-New York, Copperhead, The ugly face of beauty, Extreme home makeover, Dating in the dark, Chat TV, Women’s murder club en nog veel meer on(na)volgbaars voor de gemiddelde Nederlander (inclusief dus de Friestaligen).

Hoera.  Nederland is een MULTI-cultureel land. Geweldig toch?

Het bijkomend nadeel van uitzending van dit soort goedkope commerciële rommel (een enkele goede rolprent daargelaten) is, dat het merendeel van zo’n 16 miljoen laaglandse ingezetenen het Engels (of de Amerikaanse variant daarvan) niet verstaat, niet (de blinden) of niet goed kan volgen. Zeker is, dat minder goedhorenden aangewezen zijn op een summiere Nederlandstalige ondertiteling. En dat een groot aantal Nederlandstaligen die vertraagde  teksten ook niet zo snel kunnen verwerken.

Er is denkelijk maar één oplossing: iedere Nederlander moet vanaf de geboorte in woord en geschrift de Engelse taal aanleren.  In Friesland speelt het onderwijs nu in op die trend tot ver-engelsing met drietalig onderwijs ( Frysk, ABN, English) ALS VOERTAAL op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Natuurlijk voor zover er geen ontheffingen werden en worden verleend.

Waarom zou Nederland voor alle instromende buitenlanders het aanleren van de inheemse talen, Nederlands en Frysk, verplicht stellen als die “hoogopgeleide” anderstaligen voor een deel al het Engels beheersen en ook heel graag en vaak naar een beeldscherm kijken en ook daarvan de Engelse taal oppikken?

Hoera.  Friesland is een MULTI-cultureel land. Niet dan? En dát komt mooi uit voor de presentatie van Leeuwarden, Kultureale Headstêd fan Europa. Miet the sittie, the piepel et the Prinsentuin-garden. Miet the land, the neeboers on the water at the horeizon    en zo on.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/08/hoera-tv/