web analytics

BRUINKOLENCENTRALE RWE

In een democratie is het enige wat telt bij het energiebeleid:  DRAAGVLAK.

Vertegenwoordigers van de oude kolen- en gasindustrie hebben zich nooit wat aangetrokken van de wil van het volk. Ze hebben de afgelopen jaren de energievoorziening ingericht zoals zij dachten dat goed was voor het energiebedrijf en de aandeelhouders. En ze wisten daarvoor de handen van politici op elkaar te krijgen. Discussies in de politiek gingen niet om de vraag of er een kolen- of gascentrale moest komen.

De twee groepen -energiesector en bevolking- hebben elkaar tot op de dag van vandaag nooit begrepen. De wereldvreemdheid  van de energiebazen is hemeltergend. Wat meespeelt is dat beleidsmedewerkers van energiebedrijven vaak ingenieurs zijn en die staan nu eenmaal niet bekend om hun fijne neus voor wat er in de samenleving speelt. Delftse ingenieurs  vinden het onbegrijpelijk dat mensen tegen CO2-opslag kunnen zijn en zouden er stiekem het liefst mee doorgaan. Ook andere zogenaamde deskundigen stellen, dat minister Verhagen het oor niet had moeten laten hangen naar de tegenstanders van CO2-opslag en  gewoon had moeten doorgaan met CO2-opslag in Barendrecht én grootschalige CO2-opslag in Noord-Nederland.

Uit energie & water.
Auteur Jurgen Sweegers

 

Noot: De Duitse energiereus RWE kreeg Essent in handen. Nu is het Russische bedrijf Gazprom bezig om een belang in RWE te krijgen. Met toestemming om gas én electra ook aan kleinverbruikers te verkopen, gebeurt er straks precies wat de Nederlandse regering vooraf voorgaf NIET te willen: afhankelijkheid voor energievoorziening van het buitenland.

RWE kan in Duitsland beschikken over enorme bruinkoolvoorraden. Verbranding van bruinkool ( stiekem over de Nederlandse grens aan de Eems) is zo ongeveer de smerigste techniek van energiewinning. Want daarbij komt veel fijnstof en CO2 vrij. Die milieuvervuilende stoffen moeten ( volgens eerdere plannen ) worden afgevangen en opgeslagen. Op het RWE terrein zal voor CO2-opslag in hogedruk-tanks maar heel beperkte ruimte zijn. Ondergrondse opslag van CO2 is sinds kort officieel  “out-of-the-question”.

Het is zaak om eens diepzinnig te gaan nadenken over het verspreiden van fijnstof en CO2 in de lucht en verdwijning van energiewinsten naar het buitenland, over de verpesting van het oostelijk Waddengebied door restwarmte en meer negatieve aspecten van deze totaal overbodige “KOLEN”-centrale van RWE in het Eemsmond-gebied.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/08/bruinkolencentrale-rwe/