web analytics

Als een God in ….Griekenland (column).

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil terugkomen van reces voor een debat met premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager van Financiën over het reddingsplan voor Griekenland.

Het debat moet gaan over de vraag of premier Rutte zich vorige maand 50 miljard euro heeft verrekend in de presentatie van de resultaten van een eurotop over Griekenland.  Ook willen Kamerleden weten waarom het uiteindelijke pakket 215 miljard euro bedraagt in de periode tot 2020, terwijl minister Jan Kees de Jager (Financiën) voor aanvang van de top nog sprak over 88 miljard. Maar Griekenland heeft een tekort van 360 miljard euro. Dat is bijna 1 miljard PER DAG. Rijke grieken brachten hun kapitaal naar hun buitenland en armere Grieken halen ook hun eurootjes van de bank.

“Het voornemen van de EU om het budget van de EU met 6% te laten stijgen valt slecht bij de lidstaten die hun nationaal budget zien slinken. Blijkbaar moet iedereen bezuinigen, behalve de EU. Met Portugal en Ierland in een neerwaartse spiraal als van Griekenland, zou dit weleens heel anders kunnen uitpakken dan de EU ons doet geloven. Mochten Portugal en Ierland ook besluiten om hun leningen niet terug te betalen, of dat de obligatiemarkt ervan uitgaat dat dit gaat gebeuren, stevent de ECB af op een Europese bankencrisis.

En u raadt al wie die crisis weer gaat betalen: de inwoners van de rijke eurolanden….Duitsland, Nederland….

In de 2de termijn betalen we 159 miljard aan Griekenland. Dat is 109 miljard overheidssteun en een bijdrage van 50 miljard van de banken (privésector). Dit bedrag moet voorkomen dat Griekenland echt failliet gaat. In ieder geval kunnen zij weer als goden leven tot 2014 en zijn wij op zijn Grieks genomen”.

Juli 2012: Het staat nu al vast dat Griekenland zijn schuldenlast niet zoals bedongen kan terugbrengen voor 2020. Het Internationaal Monetair Fonds IMF wil geen hulp meer aan Griekenland geven. Als dat klopt, kan Griekenland in al augustus van dit jaarniet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen en volgt mogelijk een vertrek uit de euro. Griekenland moet ruim 3 miljard aflossen van een ECB-lening en vraagt uitstel van betaling, mede omdat vóór 20 augustus alsnog voor 12 miljard aan bezuinigingen moet worden gepland. een uitstel van betaling kost de EU en het IMF extra geld, becijferd op tussen de 10 en 50 miljard euro.

Intussen hebben vele Grieken hun eurotjes van de bank gehaald en in het buiten-land ondergebracht. Volgens een rapport van het bureau McKinsey Is er daarnaast door de superrijken op deze wereld voor 17 biljoen in belastingparadijzen aan belastingheffing afgeschermd. Was dat niet zo, dan zou wereldwijd een extra belastingopbrenst van 120 miljard per jaar benut kunnen worden gebruikt om problemen op te lossen.

Lees verder: http://bit.ly/qCUL8B (Column van Max Micha, 26 juli 2011 in Het Vrije Volk)

25 juli 2012: Minister-in-reces De Jager stelde vast, dat het kabinet geen aanleiding ziet om vast te stellen dat het IMF al iets heeft vastgesteld. 

———————————————————————————————————————————–

De mailhits hieronder kunt u ( met rechts) aanklikken en verspreiden via het menu PER E-MAIL VERZENDEN. Op de web-site MAILHITS ( http://www.mailhits.eu ) treft u ook in het menu Maatschappij/Politiek meer meestuurliners.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/08/als-een-god-in-griekenland-column/