web analytics

Or(e)ganisch.

OR(E)GANISCH

Jaren geleden heb ik mijn volkstuin vaarwel gezegd omdat  ik “ruzie” kreeg met onkruid. Begon ik achteraan met wieden en was ik (veel) later vooraan bezig met schoffelen, dan was het onkruid achterin de tuin mij alweer boven het hoofd gegroeid. En daar bleek geen (ander) kruid tegen gewassen.

Over wassen gesproken: de oogst uit mijn tuintje: sla, andijvie, peultjes, sperziebonen, rode bieten, aardappelen, appels, stoofperen, bessen, tomaten, komkommers moest wél worden gewassen. Vanwege de aanhangende modder. Nu wordt aanbevolen om – in de supermarkt gekochte etenswaren als tomaten, komkommer, sla  – héél goed te wassen vanwege een “mogelijke besmetting” met de resistente EHEC-bacterie. Of dát zal helpen? Ik denk het niet. Bovendien: als je de resistente bacteriesoort aantreft op kiemgroente (als rode-bieten-spruiten of taugé) dan heb je nog steeds niet de bron ervan te pakken. Blijkt die bron inwendig de rundveestapel te liggen, dan zou je dus dáár maatregelen moeten nemen.

Achteraf bekeken had ik die volkstuin met die habbekrats van een huurprijs tóch aan moeten houden. Nu groeien er alleen nog rond onze woning wat kruiden zoals bieslook, peterselie, tijm………Knoflook en niet-winterharde kruiden koop ik op de markt.

Ooit heb ik eens een studie gedaan naar teeltmethoden, medicinaal- en keukengebruik van in- en uitheemse kruiden. En wat blijkt? Het belang ervan ter voorkoming van ziekten en kwalen is zo oud als de mensheid. Zelfs Adam en Eva zouden tegen pijnen en infecties er al iets van gekauwd en gesmeerd moeten hebben. En met goed gevolg, want anders liepen er niet zoveel mensen op de aardkloot rond. In het oude Egypte was het zeker bekend, dat men met bijvoorbeeld oregano kon genezen, desinfecteren en voedsel conserveren. Die kennis is sindsdien bewaard gebleven. Zo gebruik ik oregano-blaadjes bij het koken en oregano-olie om wondjes te desinfecteren en te genezen.

De essentiële olie van een oreganosoort uit het Himalyagebergte, blijkt de sterkste antibacteriële eigenschappen te hebben. Sterker nog, het kan zelfs de superbacterie MRSA doden.

Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO kwam de vorige week met het vage bericht dat de resistente  EHEC-bacterie (type 0104 ) met “natuurlijke middelen” te bestrijden is. TNO is er als de kippen bij om het  “nieuwe middel” op kippen te testen. Dat middel zou overigens pas over twee jaar “op de markt” kunnen komen.

Al lang is in wetenschappelijke kring bekend, dat het stofje CARVACROL ( of carvaciol), een belangrijk bestanddeel van het kruid OREGANO, gebruikt wordt bij bestrijding van bacteriën bij kippen. Een andere bevinding is, dat ook de resistente MRSA-bacterie bestreden kan worden met carvaciol. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Utrecht (onder leiding van Sara Burt) hield al eerder een groot onderzoek naar oregano en tijm  als bacterie- en E-coli-doder. Carvaciol blijkt bacteriën te doden die voedselvergiftiging veroorzaken en zorgt ervoor dat bacteriën (ook de resistente) zich niet zo goed meer kunnen nestelen in maag of darm.

Het prettige van oregano-olie is overigens, dat het kan worden gebruikt om voedsel (zoals voorverpakte kipfilet) lang bacterievrij te houden. En ook kan ermee gekookt worden zonder dat het z’n werking verliest.

De Amerikaanse onderzoeker Alexander Hristov heeft ook ander opwekkend nieuws over oregano: na intensief experimenteren heeft hij uitgedokterd dat koeien, die oregano als voedingssupplement krijgen, veel minder methaangas produceren, met reducties tot 40 procent. Bijkomend effect is dat de geteste runderen meer melk leveren. Methaangas is 23 maal krachtiger dan CO2. Door de boeren en scheten van koeien levert onze rundveestapel een groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen. Door gebruik van oregano en andere kruiden in het voer (misschien gewoon weer in de wei laten groeien?) zou die uitstoot aanmerkelijk kunnen worden verminderd. En mogelijk óók  besmetting met resistente bacteriën uit maag en darm van koeien via rundermest naar menselijk groenvoer.

De EHEC-bacterie is al bekend sinds 1983. Deze resistente variant lijkt op een variant die eerder in Afrika slachtoffers maakte. Volgens hoogleraar farmacie en biotechnologie Heeb Schellekens kunnen besmettingen met bacteriën als EHEC alleen voorkomen worden door te stoppen met het illegaal en ondeskundig gebruik van antibiotica.  “Ook het nieuwe mengsel van TNO zal niets oplossen”.

Wedden, dat later blijkt, dat het nog geheimgehouden middel van TNO de fenolen carvacrol en tymol  bevat van die wilde majoraan?

Wedden dat het TNO-middel ook knoflookextract ( met de werkzame stof allycine) en de werkzame stoffen van andere kruiden (als tijm, koriander en kurkuma ) bevat?

Waarmee dan maar weer eens is bewezen dat in de natuur zelf de oplossing van vele ziekten en kwalen voorhanden is. Al sinds de mensheid bestaat.     Anna Liese.

Toeval bestaat niet? In de rechterkolom staat vandaag ( 13 juni) een widget met de wissel-tekst: In sykte komt op ’t hynder, mar giet op ‘e slak wer fuort.

———————————————————————————————————

En nu nog even de “geweldig goede” Rijksvoorlichting over EHEC-besmetting.

16 juni 2011. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het op zijn website over 39 doden. Volgens de organisatie betreft besmetting met de bacterie vermoedelijk 3.304 mensen in 16 landen: Duitsland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Canada, Frankrijk, Tsjechië, Griekenland, Nederland, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Spanje, Zwitserland, Groot-Brittannië en de VS.

15 juni 2011. De “bron van besmettingen” is gevonden bij bioboer Bienenbüttel in de Bondsrepubliek Duitsland. Onderzoek moet “de komende dagen” uitwijzen hoe de agressieve 0104-stam van de EHEC-bacterie in de voedselketen kon terechtkomen.

16 juni 2011. Around 50 dog owners and several dogs, following a dog show in eastern Sweden, are believed to have been infected with the enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) bacteria.

12 juli 2011. Sinds oktober vorig jaar kampt het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam met een uitbraak van de gevaarlijke Klebsiella-bacterie, die immuun is voor bijna alle antibiotica. Inmiddels zouden 47 mensen besmet zijn geraakt, waarvan 21 mensen zijn overleden.

Ehec 0104 en borstvoeding: http://www.borstvoeding.com/problemen/aandoeningen/ehec1.html          Informatie van InfoNU: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/73800-ehec-bacterie-symptomen-bloedige-diarree-en-buikkrampen.html

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/06/oreganisch/