web analytics

De curieuze en gruwelijke geschiedenis van de Friezen (deel 106)

Anno 1086. Vrijwel alle Europese landen werden in dat jaar getroffen door veel stormen met onweer en overstromingen, waarbij- vooral in Italië- veel mensen en dieren omkwamen.  In Vlaanderen veroorzaakte in 1086 een aardbeving grote schade. Ook in 1095, 1100 en 1108 werden deze gebieden (en Vlaanderen) geteisterd door zware stormen en overstromingen.

Koenraad, de Bisschop van Utrecht, werd tijdens een mis vermoord door een Fries. Vermoed wordt, dat deze moord te maken had met de medeplichtigheid van Koenraad aan de moord op Egbert van Saksen, waarna de eerste bezit nam van de Friese Gaafschappen van Egbert. Van de Hollandse Graaf Floris II ondervonden de Friezen geen overlast, behalve dat hij Burchardus, de nieuwe Bisschop van Utrecht, in het bezit van de Friese Graafschappen liet.

Anno 1106. De Friezen werden vanaf de andere kant aangevallen.  Hendrik de Dikke, een Hertog van Saksen, maakte -door zijn verwantschap met Egbert- aanspraak op die Friese Graafschappen. Hendrik verbond zich met Frederik en Eilmarus, allebei Graven van Oldenburg. En zo trokken de legermachten van  Hendrik , gevolgd door die van Eilmarus naar Oost-Friesland. Hun legers en dat van de Friezen kwamen in botsing bij de stad Norden.

De Friezen toonden daarbij zo’n kracht en dapperheid dat de vijand werd verslagen. Vanwege de weke , veenachtige grond konden de vijanden hun ruiters niet gebruiken. De meeste Saksers, inclusief Hertog Hendrik, sneuvelden. Eilmarus ontsnapte ternauwernood. Voor de Friezen brak, na het verslaan van hun vijanden, een lange tijd van rust aan.

—————————————————————————————————————————————

Een bewerkt brokje uit: Algemeene Geschiedenis van Friesland (Steensma, 1845)

Zie hierondermeer.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/06/de-curieuze-en-gruwelijke-geschiedenis-van-de-friezen-deel-106/