web analytics

Vijf jaar ONLINERS uit FRIESLAND.

 

 

De meeste bijdragen op deze website FANvanFRIESLAND zijn afkomstig van het opgeheven Volkskrantweblog ONLINERS uit FRIESLAND.  Dat weblog zou deze maand duizend edities tellen en vijf jaren hebben bestaan.

 

Deze week kwam een zwerfpoes bij ons buurten. Mijn vrouw Goedhartje schotelde het scharminkel wat melk voor. De volgende dag was de nog schuwe dakhaas weer present en werd verwend met een restje kippenvlees. Vandaag vond ik vlak voor de achterdeur het ontzielde lijfje van een grijze muis. Onthoofd. Blijkbaar als dank voor de lekkere hapjes.

Hier trek ik ( misschien onterecht) een parallel met “het op zwart gooien” van alle VKblogs. Want hoeveel jaren is er ontiegelijk  goed leesvoer en journalistieke voeding aangedragen door een groot leger enthousiaste bloggers. En wat is hun beloning? Alle Volkskrantblog verdwijnen uit het internet. Zonder een door de Vollkskrantredactie aangeboden alternatief. Alle boggers moeten blij zijn met die dode muis? Niet zo (inter)netjes: de dood in de bloggerspot.

Serieus, gewoonlijk hang ik mijn mening niet aan de grote klok, maar dit moest gewoon eens worden geopenbaard.

Voor de rest slaat de bladvulling van deze editie nergens op: http://www.youtube.com/watch?v=Mao_skdNYZ4 Hoewel? De worst in het klompje is uiteraard de Fryske droege woarst fan slachter Biesma: as flaubyt by de dei lâns, in traktaasje op ‘e brogge, in sûne stipe by sport en ferdivedaasje, in streksum hapke by it slokje en wis foar lju mei in fyn feltsje op ‘e tonge.

En het filmpje over IT FRYSKE HYNDER verwijst naar het elke dag meest gezochte item op ONLINERS uit FRIESLAND en FAN van FRIESLAND: het succesnummer   http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/01/i-doc-fries-paard-it-fryske-hynder/

Deze link (sprekwurden – dozyn 25 ) wil uw aandacht vestigen op de TAALHULP L-L-L-methode, waarbij 30 dozijnen Friese spreekwoorden nu zijn voorzien van een ABN-vertaling en die ook zijn te beluisteren en na te spreken. In het menu kunt u hiervoor de knop SPREEKWOORDEN (sprekwurden) aanklikken.

En dan zijn er de tweetalige grapkes en een groot aantal unieke LYTSFERS. Zoals deze: http://www.fanvanfryslan.nl/2009/08/07/de-merel-fotohaiku/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/05/testkees-2/