web analytics

I-DOC.Stavoren (Starum of Staveren)

 

Stavoren  is een oude Hanzestad in Súdwest-Fryslân en mag beschouwd worden als dé invalspoort voor de watersport in Fryslân. De haven is nu thuishaven voor schepen van de bruine vloot. Stavoren beschikt over 6 havens, hotel, camping en diverse B&B’s.

Het is Friesland’s oudste stad en eeuwenlang HOOFDSTAD van deze provincie. Er werd handel gedreven met steden aan de Oostzee, in Engeland, Frankrijk en Scandinavië. In deze website kunt u in vele edities van “De curieuze en gruwelijke geschiedenis van de Friezen” heel veel lezen over die roemrijke geschiedenis. In het zoekvakje rechtsboven kunt u daarvoor Stavoren invullen.

 

Standbeeld van Vrouwe van Stavoren, uitkijkend naar haar schepen.

 

Over de teloorgang van de stad wordt verhaald in de sage “Het vrouwtje van Stavoren”. Lees daarvoor: http://www.cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/i001058.html

Een standbeeld van haar staat bij de oude haven. Meer over de stad en de omgeving is te vinden op: http://stavoren.nl/ en foto’s zijn te bekijken via Google-AFBEELDINGEN met de tag Stavoren.

In het kader van STAVOREN 950 JAAR STADSRECHTEN werd deze week zaterdag de nu gerestaureerde Staverse jol ST16, als visserschip gebouwd in 1901, weer te water gelaten. Ook verscheen het boek “Stavoren, hoofdstad van de Friese kusten”.

 

Naast de pleziervaart is er ‘s zomers ook de lijndienst Stavoren-Enkhuizen. Deze vaart drie keer per dag: een mooie boottocht over het IJsselmeer.

Veerdienst naar Enkhuizen

Met het comfortabele salonschip “BEP GLASIUS” over het IJsselmeer. In Stavoren en Enkhuizen kunt u direct na de overtocht op de trein stappen, of met de boot vanuit Stavoren een dag naar het prachtige Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar direct bij het museum wordt aangelegd. Ook kunt u uw fiets meenemen voor een sportieve ontdekkingsreis of fietsvakantie door Friesland of Noord Holland.

Tips voor in de buurt: Op het Rode Klif vlakbij Stavoren staat een gedenkteken dat herinnert aan de beroemde slag bij Warns in 1345. Graaf Willem IV van Holland sneuvelde hier tijdens zijn poging Friesland te veroveren. De tekst op een grote steen ‘Leaver dea as slaef’ (Liever dood dan slaaf) wordt nog ieder jaar uitgesproken. Als teken van de Friese onafhankelijkheid wordt ‘De slag bij Warns’ hiermee jaarlijks herdacht.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/05/i-doc-stavoren-starum-of-staveren/