web analytics

I-DOC. skûtsjesilen Fryslân

Skûtsjesilen op de Fryske marren Het skûtsjesilen in Fryslân behoort bij de top van de Nederlandse toeristische evenementen. Jaarlijks worden tijdens de noordelijke bouwvakvakantie gedurende elf wedstrijden door veertien skûtsjes om het SKS kampioenschap gezeild. Schippers en bemanningen strijden dan vol vuur om de felbegeerde kampioenswimpel en een prachtige wisseltrofee: het sulveren skûtsje.

Het gaat om de eer van stad, dorp of streek. Startend met een wedstrijd op het Pikmeer bij Grou wordt via De Veenhoop, Earnewâld, Terherne, Langweer, Stavoren, Woudsend, Elahuizen en Lemmer na veertien dagen de strijd op het Sneekermeer bij Sneek beslist.

Skûtsjesilen staat synoniem voor wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen. Skûtsjes werden rond de eeuwwisseling gebouwd om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen. Hiervoor moesten de schepen ondiepe vaarten in. Daarom werden deze zeilschepen dan ook lang en plat gemaakt. Snel anticiperen op vraag en aanbod en op wisselende weersomstandigheden was destijds een dagelijkse strijd. Snelheid en wendbaarheid zijn daarom de kenmerken van een skûtsje, die het uitermate geschikt maken voor het zeilen van wedstrijden.

Friesland-skûtsjesilen-Tjeukemeer.

 

 

Piter WilkensOeral Thus Videoclip

   

In barre tijden zeilden de schippers, veelal op uitnodiging van lokale kasteleins, wedstrijden om een paar extra centen te verdienen. Daarvoor werden familie en huisraad uit het skûtsje gehaald en op de wal achtergelaten. Nog altijd stammen de huidige schippers stuk voor stuk rechtstreeks uit aloude Friese schippersgeslachten. Samen willen zij de traditie van het wedstrijdzeilen met klassieke Friese platbodems in ere houden. Niet zomaar als folklore, maar op het scherpst van de snede, wordt elke zomer twee weken lang TOPSPORT bedreven. Jong en oud werken zich aan boord van de skûtsjes vol passie in het zweet. Maar ook langs de kant leven verschillende generaties, gebroederlijk naast elkaar, mee met de verrichtingen van de schipper en zijn bemanning. De spanning en bovenal ook de gezellige sfeer zorgen ervoor dat skûtsjesilen een unieke belevenis voor jong en oud is.


– Drachten heeft een belangrijke plek in de historie van het skûtsje. Dat blijkt wel uit het feit dat van de skûtsjes die meezeilen met het SKS kampioenschap er twaalf van de veertien in Drachten zijn gebouwd en van de ruim zestig skûtsjes die meedoen met het IFKS komt ongeveer de helft van oorsprong uit Drachten.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/05/i-doc-skutsjesilen-fryslan/