web analytics

I-DOC. Jan van der Kooi

foto
JAN VAN DER KOOI

In het midden van de jaren 80 begint het werk van de veelzijdige schilder/tekenaar Jan van der Kooi uit BERGUM-FRIESLAND begint zich los te maken van de noemer ‘Noordelijk Realisme’. Niet langer is er uitsluitend sprake van stijlvolle stillevens die roerloos in tijd en ruimte aanwezig zijn. Van der Kooiexposeert gemiddeld eens in de vijf à zes jaar.

– Sinds zijn verhuizing naar een huis en atelier vol licht en ruimte, verrassen zijn schilderijen door een nieuwe toonzetting: ze zijn licht, feestelijk en ademen een zuidelijke sfeer. Grote reputatie verwierf hij sindsdien met zijn ‘vloerstillevens’: dampende kopjes koffie, mandjes met fluitenkruid en glaasjes water op zijn ateliervloer worden overspoeld door invallend zonlicht. Jan van der Kooi is vooral bekend om zijn grote stillevens, maar recentelijk ook om zijn portretten. Na een succesvolle solo-expositie in Museum De Buitenplaats (2002) keerde de schilder/tekenaar Jan van der Kooi terug naar de afzondering en stilte van zijn atelier.

– Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag bood Museum De Buitenplaats hem opnieuw een solo-tentoonstelling aan.Hiervoor reserveerde Van der Kooi de afgelopen vijf jaar al zijn nieuwe werk. Het was voor het eerst sinds vijf jaar in Nederland dat deze kunstenaar weer met werk naar buiten trad. Maar weinigen hebben dit nieuwe werk gezien. Alle in deze nieuwe tentoonstelling opgenomen schilderijen en tekeningen zijn niet eerder geëxposeerd, op één uitzondering na: het wonderschoon portret; “Marjolein met piercing” dat eerder dit jaar te zien is geweest bij de prestigieuze Royal Society of Portrait Painters.

– Naast schilder is Jan van der Kooi ook een veelzijdig tekenaar die geen enkel onderwerp uit de weg gaat. Naast “losse” tekeningen zijn vooral zijn (reis)schetsboeken bekend geworden. Hij wordt gerekend tot een van de beste tekenaars van dit moment. Jan van der Kooi is een van Nederlands grote hedendaagse meesters maar ook aan zijn tekeningen met krijt of inkt zijn van ongekende klasse. Van der kooi weet het karakter van een dier te vangen in zijn krijttekeningen  met ogenschijnlijk eenvoudige wschetsmatige lijnen. Zijn tekeningen van landschappen zijn eveneens van ongekende schoonheid.

Expositie Jan van der Kooi ( voorlopig de laatste in Nederland) nu in Friesland.

Nog maar tot 16 september 2013 is in het museum Martena in Franeker te bezichtigen de tentoonstelling werken van de Burgumer tekenaar/schilder Jan van der Kooi:  EEN FRIES IN ITALIË. Naast Italiaanse olieverven en tekeningen zullen ook reisschetsboeken te zien zijn en werk dat niet gemaakt had kunnen worden zonder de vele reizen die de schilder naar Italië maakte. Zie ook      http://www.museummartena.nl

In de komende jaren richt Jan zich op het exposeren in het buitenland.

 

Webstek van Jan van der Kooi:  http://www.janvanderkooi.nl

Enkele tekeningen van Jan van der Kooi (klik op): http://bit.ly/19BDp4z

En ( om af te sluiten) een videoclip over Jan:  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=PE5OsJ1vuNY

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/05/i-doc-jan-van-der-kooi/