web analytics

I-DOC. Jan Ketelaar

De Drachtster POTZENMAKER Jan B. Ketelaar.

foto

De Drachtster beeldhouwer Jan Ketelaar heeft een heel eigen techniek waardoor zijn ruwe ijzeren beelden een haast organisch oppervlak krijgen. Ondanks het gebruik van het weerbarstige materiaal tonen zijn beelden een herkenbare tederheid en emotie.

Jan Ketelaar noem zich POTZENMAKER ( zeg maar: serieuze grappenmaker). Het bedrijf, Potzenmakerij Ketelaar, uit zich door middel van potzen. Het probeert serieuze grappen te maken met strekking en moraal. Potzen kunnen verschillende vormen hebben, gedichten, liedjes, beelden in de geest, voordrachten, documentaires, schilderijen en wat zich zoal aandient. Ze willen indruk maken en aandacht trekken om die aandacht te richten op zaken die het bedrijf als belangrijk ziet.

De basis van het bedrijf vormen de zogenaamde statische potzen. “Beelden die tijd kosten en me de tijd doortrekken”, zegt Jan Ketelaar. “Ik ben mijn eigen baas en knecht. Ik kies mijn eigen kooi. De vrijwillige gevangenis van het beeld waar ik me door werken uit bevrijd.

Een beeld moet een strekking hebben, een bedoeling”.

Ketelaar werd eens door de politie van de weg gehaald toen hij met dit bijna vier meter hoge tweeling-beeld “De staat van Nederland” per vorkheftruck op pad was naar Den Haag.

Hij wilde de groep “Meer” en “Wijzende man” neerzetten op het Binnenhof als protest tegen het Hollandse uitwijzingsbeleid.

Maart 2013: DRACHTEN –  Zeven jaar lang werkte hij aan zijn beelden in een loods van Jan Hofstra op industrieterrein De Haven, tussen de autobussen.Nu moet de Drachtster kunstenaar Jan Ketelaar zijn atelier uit. Hofstra heeft de ruimte nu zelf nodig. Daar komt bij dat Ketelaar vanwege problemen met zijn hart moet stoppen met het zwaarste werk.Zijn beelden, gereedschappen en materialen worden tijdelijk elders opgeslagen. Ketelaar hoopt een nieuw onderkomen te vinden waar hij verder kan werken. Mogelijk moet hij zich toeleggen op kleiner werk.Jan Ketelaar verhuisde zijn werk naar een  nieuwe locatie. Een deel van zijn werk wordt (tijdelijk) opgeslagen het andere deel krijgt waarschijnlijk een plek in een nieuwe werkplaats. Het transport van zijn werk was een bijzonder gezicht. Een deel van zijn werk moest door een transport bedrijf naar de nieuwe locatie gebracht worden, vanwege de grootte van de kunstwerken.Verhuizing Jan Ketelaar

 Adres van de website van Jan: http://home.kpn.nl/rieme345/

Over andere Friese kunstenaars gaat de Fryske keunst-gallery

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/05/i-doc-jan-ketelaar/